Οι νικητές των φετινών βραβείων «Κάρολος Κουν»

Επαινος για αρχαίο δράμα απονεμήθηκε στη Λένα Παπαληγούρα για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Ηρώδειο

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία «Κάρολος Κουν» και τα Βραβεία Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής στο θέατρο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», θεσμός που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στην τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων απένειμε το βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου στον Θανάση Σαράντο για την παράσταση «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή στο Από Μηχανής Θέατρο. Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Ελένη Ζωντήρου απένειμε το Βραβείο Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο στη Βερόνικα Δαβάκη για τη «Μαρίκα Νίνου», ενώ η Μάνια Παπαδημητρίου έλαβε το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Εργου για το έργο «Σμύρνη, Μανίτσα μου!» από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Βελεγράκη.

Πολύχρονη προσφορά

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απενεμήθη στον Μάνο Βακούση για την ερμηνεία του στο έργο του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ «Ο επισκέπτης» και για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό θέατρο, ενώ το Βραβείο Αρχαίου Δράματος στον Δημήτρη Καταλειφό για τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», που ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος απενεμήθη στο έργο «Ο ποιητής και ο τύραννος. Η αναμέτρηση του Φρίντριχ Χαΐλντερλιν με τον Σοφοκλή» του Συμεών Σταμπουλού (έκδοση του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων).

Το Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου απέσπασε ο Χρήστος Θεοδωρίδης για την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί. Το Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου κατέκτησε η Βαλέρια Δημητριάδου για το έργο της «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον». Στα Βραβεία Μουσικών Κριτικών επελέγη για το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής ο Δημήτρης Γιακάς, ο οποίος δεν απεδέχθη τη βράβευση, και το Βραβείο Μουσικολογικού Συγγράμματος εδόθη στην «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» (Α΄ τόμος), σε επιμέλεια των Χάρη Ξανθουδάκη, Πάνου Βλαγκόπουλου, Κώστα Καρδάμη,

Στέλλας Κουρμπανά (έκδοση του Ωδείου Αθηνών) για τη συστηματική παρουσίαση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και τη μετάβαση προς μια νέα θεώρηση της ιστορίας της. Βραβείο σε Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος Bridges απενεμήθη στη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε και στον πιανίστα Ούβε Μάτσκε (της δισκογραφικής εταιρίας BIS) για την ποιότητα των ερμηνειών και την πιστότητα των ηχογραφήσεών τους. Βραβείο σε Πολιτισμικό Οργανισμό της Περιφέρειας εδόθη στον Σύλλογο Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων για τη δράση του προς στήριξη της ορχήστρας και για το λεύκωμα με θέμα την ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων. Το Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής κέρδισε ο Εκτορας Ταρτανής για τη συναυλία του, επικεφαλής της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 2 Δεκεμβρίου του 2022. Επαινος για Αρχαίο Δράμα απενεμήθη στη Λένα Παπαληγούρα για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Ηρώδειο και Επαινος για Διεθνές Ρεπερτόριο στον Μάνο Καρατζογιάννη για την ερμηνεία του στο «Οταν μεγαλώσω θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» του Νταβίντ Λελέ Ελό.

Επαινο για το Διεθνές Ρεπερτόριο κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Κυριακού για την παράσταση «Ay. Carmela» του Χοσέ Σινιστέρα, για τις ερμηνείες του ίδιου και της Κατερίνας Μπιλάλη. Ο Επαινος σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου εδόθη στον Τάσο Λέκκα για την ερμηνεία του στο έργο «Η νύχτα των μυστικών» του Ακη Δήμου. Τον Επαινο για Μουσικολογικό Σύγγραμμα κατέκτησε «Η μουσική δωματίου του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου ως το 1965, με έμφαση στα έργα σε τονικό ιδίωμα» της Ξένιας Θεοδωρίδου (εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκας) και τον Επαινο για Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος η εργασία στο «Κωνσταντίνος Ι. Σφακιανάκης», έκδοση της δισκογραφικής εταιρίας Subways, για τις πρώτες ηχογραφήσεις έργων του συνθέτη. Τέλος, ο Επαινος σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής απενεμήθη στη Νεφέλη Κωτσέλη για την ερμηνεία της ως Νέριδος στη «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα