Το αριστούργημα του παγκόσμιου θεάτρου «Ματωμένος γάμος», του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, επιστρέφει για 2η χρονιά στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί
Το αριστούργημα του παγκόσμιου θεάτρου «Ματωμένος γάμος», του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, μετά τη μεγάλη επιτυχία της περασμένης θεατρικής σεζόν, επιστρέφει στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, στο Γκάζι, για δεύτερη χρονιά, από το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00.
- Από τη Σπυριδούλα Τριάντου
Ενα έργο γεμάτο πάθος και συγκρούσεις, ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει των ανθρώπων, μέσα σε μια κοινωνία που τους φοβίζει, τους παγιδεύει και τους συντρίβει. Μια αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη παράσταση από τον Κώστα Νταλιάνη, που πραγματεύεται το ακραίο ερωτικό πάθος και τον ακραίο ανθρώπινο πόνο.
Ενα υπέροχο ποιητικό θεατρικό έργο παρουσιάζεται επί σκηνής, σε ένα λιτό, αλλά εντυπωσιακό σκηνικό, με κοστούμια εποχής προσεγμένα στη λεπτομέρεια, ντυμένο με εξαιρετικές χορογραφίες, υπό τους ήχους ισπανικής μουσικής. Ενα έργο κλασικό και επίκαιρο μαζί, που «πιάνει» τον θεατή από την αρχή και δεν τον αφήνει ως το τέλος. Ενα πεδίο μάχης και έρωτα. Ενας τόπος γεμάτος συγκρούσεις. Ανάμεσα στα πρόσωπα του έργου, ανάμεσα σε ιδέες και στάσεις ζωής, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Μέσα από μια γη κακοτράχαλη, γεμάτη χώμα και πέτρες, αναβλύζουν ο έρωτας και το πάθος για ζωή. Αλλά κάπου εκεί παραμονεύει ο θάνατος. Ο «Ματωμένος γάμος» είναι ένα απλό, λαϊκό έργο, που πολεμάει τη στενομυαλιά μιας συντηρητικής κοινωνίας. Πάθος, έρωτας, θάνατος, μέσα σε μια κοινωνία ανελεύθερη. Αυτό είναι το πλαίσιο της παράστασης.

Ο Κώστας Νταλιάνης συνδυάζει τον ρεαλιστικό με τον ποιητικό λόγο, σε μία αέναη αλληλουχία. Η παράσταση επιχειρεί μια ισορροπία ανάμεσα στον ρεαλισμό και στον συμβολισμό. Ανάμεσα σε μια πεζή και σε μια ποιητική πραγματικότητα. Ο έρωτας είναι φύση. Κι όταν η φύση έρθει σε σύγκρουση με την κοινωνία, τότε θα μετατραπεί σε αμείλικτο τιμωρό. Η συναρπαστική παράσταση στέκεται με απόλυτο σεβασμό στο ποιητικό – συμβολικό σύμπαν του Γκαρθία Λόρκα. Στον κακοτράχαλο τόπο, στη δύναμη των στοιχείων της φύσης, στις ποιητικές δυνάμεις του φεγγαριού, στη ζητιάνα-θάνατο, στο πάθος, στο αίμα, στον ανθρώπινο πόνο.
Το ντουέντε (duende) είναι κι εδώ το «κλειδί» της απόδοσης του έργου. Ολες οι στιγμές της παράστασης μεταφέρουν την ιστορία σε έναν τόπο μαγικό και σε χρόνο αδιευκρίνιστο, ωστόσο με όλα τα ισπανικά στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι και ελληνικά ή παγκόσμια.
Τους συγκλονιστικούς ρόλους του έργου ερμηνεύει ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών:
Μάνα: Εβίτα Παπασπύρου
Νύφη: Φάνια Νταλιάνη
Λεονάρντο: Δημήτρης Καπαμάς.
Γαμπρός: Χρήστος Ζαχάρωφ
Γυναίκα του Λεονάρντο: Σιλβάνα Σοντίνι
Πατέρας της Νύφης: Μίλτος Δημουλής
Γειτόνισσα: Αγγελική Λυμπεροπούλου
Υπηρέτρια: Μαρία Κολοκυθά
Πεθερά – Κοριτσάκι: Ευγνωσία Σοφιανίδου
Ξυλοκόποι – Μοίρες: Αγγελική Λυμπεροπούλου, Μαρία Κολοκυθά, Ευγνωσία Σοφιανίδου,
Φεγγάρι: Σιλβάνα Σοντίνι, Ζητιάνα: Φάνια Νταλιάνη.
Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, Δαμοκλέους 8, Αθήνα 118 54 (Γκάζι).


