Η έκθεση, που εστιάζει στη σχέση του έργου του δημιουργού με τη χρηστικότητα, φιλοξενείται στο Μουσείο Κοσμήματος, με αφορμή τη συμπλήρωση πλέον των 30 ετών λειτουργίας
Η παρουσίαση του Ηλία Λαλαούνη «Λίλα: Η τέχνη της φιλοξενίας – Από την τραπεζαρία στο σαλόνι» («Αναδρομή στην Καινοτομία – Μέρος 2ο») θα φιλοξενείται έως τις 28 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη, τηλ. 2109221044).
Με αφορμή τη συμπλήρωση πλέον των 30 ετών λειτουργίας, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη παρουσιάζει τη δευτέρα ενότητα μιας σειράς επετειακών εκθέσεων, εστιάζοντας στη σχέση του έργου του δημιουργού με τη χρηστικότητα και την ένταξη των αντικειμένων τέχνης στην καθημερινή ζωή. Αφετηρία της εκθέσεως αποτελεί η σύζυγος και μούσα του δημιουργού Λίλα Λαλαούνη, της οποίας το έμφυτο πνεύμα φιλοξενίας και η αγάπη για την art de la table διαμόρφωσαν έναν ιδιαίτερο τρόπο παρουσιάσεως και χρήσεως των δημιουργιών του Ηλία Λαλαούνη.
Η αισθητική της προσέγγιση, βασισθείσα στο μέτρο, στη διακριτικότητα και την ουσία, ανέδειξε τα αντικείμενα, όχι μόνο ως έργα τέχνης, αλλά και ως λειτουργικά στοιχεία χώρου και καθημερινότητος. Για την έκθεση η μούσα του δημιουργού αναδεικνύει την ομορφιά και τη χρηστικότητα επιλεγμένων αντικειμένων, «ντύνοντας» επιμελώς τραπέζια και χώρους, όπως η τραπεζαρία, το καθιστικό ή το γραφείο, προσκαλώντας μας στις ζεστές γωνιές του σπιτιού της.
Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα objets d’art, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, από το ιστορικό αρχείο και τη μόνιμη συλλογή του μουσείου. Από τις 50 και πλέον συλλογές που δημιούργησε ο Ηλίας Λαλαούνης, περισσότερες από 25 περιλαμβάνουν ή αποτελούνται εξ ολοκλήρου από μικρογλυπτά αντικείμενα.
Αγριολούλουδα της ελληνικής γης, ο μικρόκοσμος των εντόμων, σφυρήλατα κηροπήγια και σκεύη, γαλαξίες και κύτταρα ζωντανεύουν σε τραπέζια διαφορετικής χρήσεως, ενσαρκώνοντας την ευρηματικότητα του καλλιτέχνη. Μέσα από εκατοντάδες σχέδια, ο ίδιος επέβλεψε, προσωπικά, την κατασκευή περισσότερων από 3.000 πρωτότυπων μικρογλυπτών έργων. Τα αντικείμενα αυτά συγκροτούν ένα εκτενές και συνεκτικό σώμα έργου, συνιστώντας μια πλούσια αρχειακή παρακαταθήκη, σημαντικά τμήματα της οποίας φυλάσσονται στη μόνιμη συλλογή του μουσείου.
Στόχος της εκθέσεως είναι η ανάδειξη της διττής φύσης των έργων του Ηλία Λαλαούνη ως αυτόνομα καλλιτεχνικά αντικείμενα και ως χρηστικά στοιχεία που εντάσσονται στον ιδιωτικό ή επαγγελματικό χώρο. Η προσέγγιση αυτή τεκμηριώνει τη καθιέρωση του δημιουργού ως συνεχιστή των Fabergé και René Lalique, καθώς και την αναγνώρισή του ως μία από τις κυρίαρχες μορφές του 20ού αιώνα στον χώρο του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών, υπερβαίνοντας ακόμη και τον Σαλβαντόρ Νταλί.


