Περιεδρικό συρίγγιο: Άμεση και ανώδυνη αντιμετώπιση

Tο περιεδρικό συρίγγιο (επιστημονικά ορθοπρωκτικό συρίγγιο), αποτελεί μία μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του ορθού και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό και μπορεί αν παραμεληθεί να εξελιχθεί σε δυνητικά επικίνδυνη νόσο για τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, μπορεί μετά από υποτροπιάζουσες φλεγμονές να οδηγήσει στη δημιουργία επιπλέον κλάδων (συριγγίων), σε τμηματική καταστροφή του πρωκτικού σφιγκτήρα ή και πρωκτική σήψη, καθιστώντας αναπόφευκτη τη δημιουργία κολοστομίας (παρά φύσιν έδρας) για να αποφευχθεί η γενικευμένη σήψη και να διαφυλαχθεί η ζωή του ασθενούς. Όσον αφορά στο απόστημα, σε παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις καταλαμβάνοντας τον ευθισχιακό χώρο (η περιοχή γύρω από το ορθό που εκτείνεται ψηλά στην πύελο και τον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο) και να αυξήσει και αυτή η κατάσταση το ενδεχόμενο σήψης.

Τα συμπτώματα

Τα περιεδρικά συρίγγια συναντώνται με συχνότητα 1 στους 10.000 ανθρώπους, συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 20 έως 60 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες. Ο ασθενής που πάσχει από περιεδρικό απόστημα έχει χαρακτηριστικό, μόνιμο πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, (ιδιαίτερο γνώρισμα η αίσθηση παλμού στην πάσχουσα περιοχή) αδυνατεί να καθίσει, πονάει κατά τη βάδιση και ο πόνος γίνεται εντονότερος με το βήχα ή το γέλιο. Τοπικά η περιοχή είναι διογκωμένη θερμή και εξέρυθρη, ενώ ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει υψηλό πυρετό και αίσθημα κακουχίας. Σε περίπτωση αυτόματης διάνοιξης και παροχέτευσης του αποστήματος (με ακόλουθη έξοδο του πύου) ο πόνος υποχωρεί. Το συρίγγιο συνήθως συνυπάρχει με μόνιμη περιπρωκτική υγρασία, εκροή δύσοσμου υγρού, έντονο κνησμό (φαγούρα) στην περιοχή, εμφάνιση πόνου και εμπύρετου ενώ σε περίπτωση απόφραξης του συραγγώδους πόρου παρατηρείται υποτροπιάζουσα εμφάνιση αποστημάτων. Συχνά ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο και ενίοτε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης ενώ ο ερεθισμός της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες.

Η διάγνωση

Εκτός από την κλινική εξέταση, η συριγγογραφία, το ενδοορθικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση και την εύρεση της ακριβούς θέσης των συριγγίων.

FiLaC® : Η καινοτόμος θεραπεία συριγγίων

Τα τελευταία χρόνια μια καινοτόμος τεχνική (FiLaC®– Fistula Laser Closure) έχει καταστήσει τη θεραπεία των αποστημάτων και των περιεδρικών συριγγίων απλούστερη, λιγότερο επεμβατική και απόλυτα ασφαλή. Η θεραπεία πραγματοποιείται με χειρουργικό laser και ειδικούς, πολύ λεπτούς, εύκαμπτους καθετήρες που παρέχουν εύκολη προσπέλαση από το υπάρχον έξω στόμιο και μέχρι το έσω στόμιο του συριγγίου. Εφαρμόζοντας εστιασμένα, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια την ενέργεια laser μέσα από ειδικούς καθετήρες (Radial 2Ring 360°) στο εσωτερικό του συριγγώδους πόρου επιτυγχάνουμε την ενδοσκοπική καταστροφή του τοιχώματος του συριγγίου και τη συρρίκνωση των ιστών οδηγώντας στην ταχεία επούλωση και σφράγιση του κενού χώρου που μένει. Η εστιασμένη ακτινοβολία διατηρεί απόλυτα ασφαλείς τους περιβάλλοντες ιστούς και τους μύες του σφιγκτήρα.

Η θεραπεία με τη μέθοδο FiLaC® ενδείκνυται για την αντιμετώπιση όλων των τύπων περιεδρικών συριγγίων, δεν απαιτεί καμία τομή του έσω στομίου ή του συραγγώδους πόρου, ή τη χρήση κρημνών, ενώ το μήκος του συριγγίου δεν αποτελεί περιορισμό. Διαρκεί λίγα μόλις λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και ως χειρουργείο μιας ημέρας αφού δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Είναι μια απλή, σύντομη κι αναίμακτη τεχνική, η οποία εφαρμόζεται χωρίς τομές και το ενδεχόμενο μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών εκμηδενίζεται. Η μέθοδος FiLaC® είναι τυποποιημένη και εξαιρετικά απλή στην εφαρμογή της, προσφέροντας μια εύκολη, ήπια, εναλλακτική και αποτελεσματική θεραπεία με πολύ συντομότερο χρόνο ανάρρωσης συγκριτικά με τις υπόλοιπες χειρουργικές μεθόδους.

Αθανάσιος Α. Δερβίσογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα