Αποτελεσματικό κατά 90% το εμβόλιο της Pfizer

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η προστασία κατά του ιού είναι πάνω από 90% ! Παγκόσμιος ενθουσιασμός, ράλι στις αγορές

Μια σπουδαία νίκη κατά του νέου κορονοϊού φαίνεται πως πέτυχε η επιστημονική κοινότητα, με τα πρώτα δεδομένα να αποτελούν την πρώτη χαραμάδα ελπίδας μέσα στο «σκοτάδι» που απλώνει σε ολόκληρο τον κόσμο η εξάπλωση της πανδημίας!

Συγκεκριμένα, η Pfizer Inc ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από τον Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα. Η Pfizer και η γερμανική εταίρος της BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που εμφανίζουν αποτελέσματα από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19.

Οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένουν ότι θα καταθέσουν αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στις αμερικανικές Αρχές εντός του μήνα. «Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» δήλωσε χθες ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, την ώρα που η φαρμακοβιομηχανία προβλέπει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειαστεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των 44.000 συμμετεχόντων στη μελέτη, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου.

Η Pfizer δηλώνει ότι η ενδιάμεση ανάλυση πραγματοποιήθηκε, αφού 94 ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Τότε εξετάστηκε ποιοι από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο και ποιοι placebo. Ωστόσο, η άνω του 90% αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι το πολύ οκτώ από τους 94 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τη νόσο είχαν λάβει το εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με απόσταση περίπου τριών εβδομάδων. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποτελεσματικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από το 50% που απαιτεί ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση προκάλεσε limit up στις διεθνείς χρηματαγορές, με τους δείκτες των χρηματιστηρίων να κλείνουν χθες τις συνεδριάσεις τους με ανοδική τάση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα