Πιο ευάλωτοι οι ανοσοκατασταλμένοι

Μπορούν να παραμείνουν θετικοί στον Covid-19 για χρονικό διάστημα δύο μηνών ή και περισσότερο!

Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς με Covid-19, καθώς έλαβαν θεραπεία για καρκίνο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό τους, μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικοί στον νέο κορονοϊό ακόμη και για διάστημα δύο μηνών ή περισσότερο! Αυτό καταδεικνύει αμερικανική μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επί του παρόντος συνιστούν όταν οι νοσηλευόμενοι έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, το υγειονομικό προσωπικό να λαμβάνει επιπλέον προφυλάξεις, όπως να χρησιμοποιεί αναπνευστήρες αντί για μάσκες προσώπου. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να απομονώνονται για διάστημα έως και 20 ημερών, αφού εμφανίσουν συμπτώματα.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πτυέλων και επιχρίσματος από 20 ανοσοκατασταλμένους καρκινοπαθείς που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό.

Διαπίστωσαν ότι τρεις από αυτούς παρέμεναν μεταδοτικοί για περισσότερες από τρεις εβδομάδες αφότου εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα. Ο ένας μάλιστα παρέμεινε μεταδοτικός για 61 ημέρες.

Οι τρεις ασθενείς είχαν υποβληθεί είτε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είτε σε θεραπεία με γενετικά τροποποιημένα ανοσοκύτταρα, τα CAR T-cells, μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες. Οι δύο από τους τρεις εμφάνισαν σοβαρή μορφή του Covid-19 και κανείς τους δεν είχε αντισώματα στον ιό. «Οι τρέχουσες συστάσεις για τους ασθενείς με Covid-19 και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα βασίζονται σε περιορισμένα δεδομένα και ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθούν» επισημαίνουν οι ερευνητές σε επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στη «New England Journal of Medicine».

«Γνωρίζουμε από αρκετές μελέτες ότι αν είστε υγιείς, δεν θα είστε μεταδοτικοί μετά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας. Αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς» ανέφερε η Μίμι Κάμποτζ, μία από τους συγγραφείς της μελέτης του ογκολογικού Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

«Αρκούν οι 20 ημέρες ή θα πρέπει να λαμβάνουμε προφυλάξεις για μεγαλύτερο διάστημα;» διερωτήθηκε. Μολονότι, πάντως, μόνο ένα μικρό ποσοστό των καρκινοπαθών με Covid-19 ενδέχεται να παραμένουν μεταδοτικοί για παρατεταμένες περιόδους, «είναι ένας κίνδυνος που θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε», όπως πρόσθεσε η γιατρός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα