Επικίνδυνο και το εμβόλιο της Johnson

Το διακόπτουν οι ΗΠΑ εξαιτίας των θρομβώσεων! Εμείς τι θα κάνουμε;

Την ώρα που στην Ελλάδα άρχισαν οι πανηγυρισμοί για την άφιξη των πρώτων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υγειονομικές Αρχές αποφάσισαν να βάλουν το σκεύασμα στον πάγο μετά τα έξι περιστατικά ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με αυτό και ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει θρομβώσεις. Τα έξι πρόσωπα που εμφάνισαν διαταραχές είναι όλα γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 48 ετών.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα, ανέφεραν οι «New York Times», επικαλούμενοι αξιωματούχους. Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν ότι οι παρενέργειες φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες, ωστόσο προτείνουν την προσωρινή αναστολή του εμβολίου.

Στις ΗΠΑ σχεδόν 7.000.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson και ακόμη 9.000.000 δόσεις έχουν αποσταλεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Επιστήμονες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών θα εξετάσουν από κοινού την πιθανή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στη διαταραχή και θα αποφανθούν αν ο FDA θα πρέπει να συνεχίσει να εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου για όλους τους ενηλίκους ή να την περιορίσει.

Μια επείγουσα σύσκεψη της συμβουλευτικής επιτροπής των Κέντρων είναι προγραμματισμένη για αύριο, ενώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει θέσει το εν λόγω εμβόλιο στο μικροσκόπιο, επανεξετάζοντας τις αναφορές για τα περιστατικά αιμορραγίας. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας, διά στόματος του εκπροσώπου του, γνωστοποίησε πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα. Ο Χάνο Κάουτς δήλωσε ερωτηθείς σχετικά πως την απόφαση θα λάβει το ινστιτούτο «Πάουλ Ερλιχ», η εισήγηση του οποίου, όπως είπε, έχει ομοσπονδιακή ισχύ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα