Ποιος συνδυασμός εμβολίων δίνει τα περισσότερα αντισώματα!

Έρευνα για όλα τα σκευάσματα

Εν μέσω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της πανδημίας που επιμένει να προβληματίζει τους ειδικούς και να θέτει σοβαρά ερωτήματα στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την αντιμετώπισή της, η συζήτηση που αφορά τον εμβολιασμό και δη την τρίτη -ενισχυτική- δόση, για την οποία επιμένει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλά κρατεί.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η δόση αυτή, που αποκαλείται και «αναμνηστική», με τη χρήση των υπαρχόντων εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού παρέχει σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσησης, της νοσηλείας σε νοσοκομείο και κυρίως έναντι του θανάτου. Αυτό έρχεται τώρα να το επιβεβαιώσει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς «η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης», επτά εμβολίων, εκείνων της Moderna, της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca, της Johnson & Johnson, της Novavax, της Valneva και της Curevac.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έπειτα από δύο δόσεις AstraZeneca (όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις και στη χώρα μας) περίπου έναν μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων σχεδόν 25 φορές υψηλότερα.

Εκείνοι που προτίμησαν εκ νέου το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έπειτα από δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου αποτύπωσαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον 8 φορές. Εντυπωσιακότατη όμως ήταν η περίπτωση της χρήσης του εμβολίου της Moderna, καθώς, όταν έγινε ενισχυτική δόση με αυτό, έπειτα από δύο δόσεις AstraZeneca, παρατηρήθηκε αύξηση των αντισωμάτων κατά 32 φορές.

Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε πως όταν έγινε η ενισχυτική δόση με το Moderna (μισή, όπως έχει εγκριθεί από τους ειδικούς), έπειτα από δύο δόσεις Pfizer, τα αντισώματα αυξήθηκαν κατά 11 φορές.

Τέλος, και σύμφωνα με τους ειδικούς η τρίτη «αναμνηστική» δόση με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech θα μπορούσε να είναι ακόμη και μισή, αφού διαπιστώθηκε ότι η μισή τρίτη δόση Pfizer αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneca.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα