Τη μήτρα και τα μάτια μας: Για ποιες γυναικολογικές παθήσεις πρέπει να ανησυχούμε;

Ποιες παθήσεις επηρεάζουν τη μήτρα και το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας γενικότερα; Τι πρέπει να προσέχουμε και πότε πρέπει να επισκεφτούμε έναν γυναικολόγο;

Κάθε γυναίκα κάποια στιγμή της ζωής της κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει μία γυναικολογική διαταραχή. Κάποιες παθήσεις είναι πιο σοβαρές σε σχέση με άλλες, ενώ άλλες είναι ικανές να επηρεάσουν την καθημερινότητα, την ψυχολογία και τη σεξουαλική ζωή τους. Άλλες, μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην επιθυμία μιας γυναίκας να μείνει έγκυος ή και να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία της.

Η πιο σωστή κίνηση που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει είναι αρχικά να βάλει στο πρόγραμμά της τις προληπτικές εξετάσεις, καθώς πολλές από τις ασθένειες στα πρώιμα στάδια εξέλιξής τους μπορεί να μην παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα. Επίσης, από την πρώτη στιγμή που αισθανθείτε κάποια ενόχληση ή πόνο, καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα κάποιον έμπειρο και εξειδικευμένο γυναικολόγο.

Ποιες γυναικολογικές παθήσεις, κάποιες από τις οποίες μάλιστα σχετίζονται άμεσα με την μήτρα, είναι οι πιο συχνές και ποια είναι τα συμπτώματά τους;

Ινομυώματα Μήτρας- Βασικός παράγοντας υπογονιμότητας.

Τα ινομυώματα μπορεί να εντοπιστούν στο εσωτερικό της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια ή στο τοίχωμά της και στην ουσία αποτελούν καλοήθεις όγκους, οι οποίοι σχηματίζονται από τον μυϊκό ιστό της μήτρας. Πολλές γυναίκες, οι οποίες θα διαγνωστούν με ινομυώματα μήτρας, ανησυχούν μήπως και αυτά μετατραπούν σε κακοήθεια. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο να συμβεί. Βέβαια, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση καλό είναι να προνοήσουν και να τα αφαιρέσουν.

Βασικά συμπτώματα των ινομυωμάτων είναι οι έντονες περίοδοι, η εμφάνιση αίματος ανάμεσα σε δύο περιόδους, το αίσθημα βάρους και πίεσης κάτω από τον ομφαλό, η συχνοουρία, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και η υπογονιμότητα. Τα ινομυώματα κρίνεται αναγκαίο να αφαιρεθούν εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή εάν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος. Είναι γνωστό πως τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αποβολές αλλά και προβλήματα κατά την κύηση.

Πολύποδας Μήτρας- Πρώτη εκδήλωση κακοήθειας μήτρας.

Εάν μια γυναίκα διαγνωστεί με πολύποδα μήτρας δε χρειάζεται να ανησυχήσει αμέσως, καθώς οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να μετατραπούν σε καρκίνο (προκαρκινικοί πολύποδες), γι’ αυτό ένας γυναικολόγος μαιευτήρας θα μας καθοδηγήσει αντίστοιχα.

Στην ουσία, οι πολύποδες μήτρας αποτελούν υπερβολικές αναπτύξεις των αδένων και του υποστρώματος της μήτρας. Μια γυναικά μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους πολύποδες μήτρας, ενώ πιο συχνά έχουν την τάση να σχηματίζονται σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Βασικά τους συμπτώματα είναι οι διαταραχές περιόδου, οι μητρορραγίες, η μηνορραγία και η υπογονιμότητα.

Ενδομητρίωση- Ένας από τους 20 ισχυρότερους πόνους.

Η ενδομητρίωση είναι πιο συχνή απ’ όσο πιστεύουμε. Ο λόγος που δεν αποτελεί μία ευρέως γνωστή πάθηση έγκειται στο γεγονός ότι πολύ συχνά δε διαγιγνώσκεται σωστά ή στο ότι συνήθως υποβαθμίζεται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της, αφού πολλοί έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι ο πόνος κατά την περίοδο ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής δεν επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Κατά την ενδομητρίωση, ο ιστός που φυσιολογικά θα πρέπει να αναπτυχθεί στο ενδομήτριο, δηλαδή στα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας, δημιουργείται σε σημεία, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη, το ορθό, οι ουρητήρες, τα νεφρά κλπ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάσταση είναι η πρόκληση φλεγμονώδους αντίδρασης με συμφύσεις και έντονο πόνο.

Βασικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης, εκτός από τον πόνο, είναι οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση με τη μορφή αραιών ή βαριών περιόδων με μεγάλη απώλεια αίματος, προβλήματα γονιμότητας, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή αλλά και γαστρεντερικά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες φορές η ενδομητρίωση μπορεί να είναι και εντελώς ασυμπτωματική και πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια κατά τη διάρκεια των εξετάσεων γονιμότητας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα