5+1 παθήσεις που μπορεί να σας βοηθήσει ένας εξειδικευμένος Νευροχειρουργός

Πολύ άνθρωποι πάσχουν από παθήσεις χωρίς να τους έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα ή χωρίς να υπάρχουν κάποια αίτια. Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάποιες παθήσεις νευρολογικής φύσης που μπορεί να παρουσιαστούν στον οποιονδήποτε. Ποια είναι τα αίτια αλλά και ποια η κατάλληλη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Ένας Νευχειρουργός μπορεί να σας συμβουλέψει όχι μόνο για παθήσεις που αφορούν τον εγκέφαλο αλλά γενικότερα ότι έχει σχέση με τα νεύρα του σώματα. Ακόμα πραγματοποιεί χειρουργεία και θεραπείες όπως για σπονδυλοδεσία ή ισχιαλγία. Αλλά και άλλες θεραπείες που αφορούν οστεόφυτα, μηνιγγιώματα, αδένωμα και σε υδροκεφάλο.

Σπονδυλοδεσία

Η σπονδυλοδεσία είναι μια τεχνική κατά την οποία ο χειρουργός τοποθετεί εμφυτεύματα στην σπονδυλική στήλη έτσι ώστε να υπάρξει μόνιμο δέσιμο μεταξύ δυο ή περισσότερων σπονδύλων. Τα εμφυτεύματα αυτά μπορεί να είναι από διάφορα υλικά όπως για παράδειγμα βίδες. Μέχρι πριν κάποια χρόνια, το να πάρει την απόφαση ο ασθενής για σπονδυλοδεσία ήταν μια μεγάλη διαδικασία, καθώς ήθελε καιρό για ανάρρωση και απαιτούσε κινητοποίηση από τον ασθενή. Πλέον, με τις σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται, ο ασθενής επανέχρχεται άμεση στην καθημερινότητα του, ακόμα και την ίδια μέρα της επέμβασης!

Τελικά, η απόφαση για σπονδυλοδεσία έρχεται πάντα μαζί με τον ιατρό, καθώς πρέπει πρώτα να εξεταστεί το μέγεθος του προβλήματος και κατά πόσο πρέπει ο νευροχειρουργός να επέμβει άμεσα ή μπορεί να δοκιμαστεί και κάποια πιο συντηρητική αγωγή.

Οστεόφυτα

Τα οστεόφυτα είναι μικρά εξογκώματα που βρίσκονται στις αρθρώσεις και τα συναντάμε περισσότερο σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. Δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει καθώς εμφανίζονται σε αρκετούς ανθρώπους και είναι μέρος της φυσιολογικής φθοράς με την πάροδο του χρόνου. Οστεόφυτα μπορεί να εμφανιστούν στο γόνατο, στο ισχίο, στον ώμο αλλά και στην σπονδυλική στήλη. Η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφία, και σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν εμφανίζονται πάντα συμπτώματα.

Η ανακούφιση από τα οστεόφυτα έρχεται με δυο τρόπους. Ο πρώτος αφορά μια συντηρητική θεραπεία με κορτιζόνη, ενώ αν αυτά παραμένουν τότε ο γιατρός σας θα πρέπει να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση έτσι ώστε να αφαιρεθούν.

Μηνιγγίωμα Εγκεφάλου

Το μηνιγγίωμα εγκεφάλου είναι ένας καλοήθης όγκος, όπου εμφανίζεται από τις μήνιγγες. Η ανάπτυξη των μηνιγγιωμάτων είναι σχετικά αργή, χωρίς να εμφανίζονται ιδιαίτερα συμπτώματα. Ωστόσο, αν δεν διαγνωστεί άμεσα μετά από πολλά χρόνια μπορεί να επηρεάσει ορισμένα νεύρα και να οδηγήσει μέχρι και σε αναπηρία.

Η εμφάνισή τους γίνεται περισσότερο σε προχωρημένες ηλικίες, ενώ βάση βιβλιογραφίας εμφανίζονται σε γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες ή ακόμα και σε άνδρες. Τα αίτια εμφάνισης δεν είναι ξεκάθαρα. Η διάγνωση γίνεται αφού παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα και ο γιατρός παραπέμπει τον ασθενή για εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Η θεραπεία στο μηνιγγίωμα εγκεφάλου τις περισσότερες φορές είναι χειρουργική, καθώς αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία με οριστική λύση και άριστα αποτελέσματα.

Αδένωμα

Το αδένωμα εγκεφάλου αποτελεί και αυτό έναν καλοήθη όγκο εγκεφάλου, που ωστόσο μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα. Η εμφάνισή του έρχεται με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ναυτία, κόπωση και σε γυναίκες υπάρχει αλλαγές στον έμμηνο κύκλο και πρώιμη εμμηνόπαυση.

Η θεραπεία για το αδένωμα είναι με χειρουργική επέμβαση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Υδροκέφαλος

Ο υδροκέφαλος εμφανίζεται όταν υπάρχει μεγάλος όγκος υγρού στις κοιλιές του εγκεφάλου. Το υγρό στον εγκέφαλο παίζει έναν θρεπτικό ρόλο καθώς περιβάλλει τόσο τον εγκέφαλο όσο και την σπονδυλική στήλη. Η πίεση που δημιουργείται από το υγρό, μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στου ιστούς.

Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, ωστόσο τις περισσότερες φορές η εμφάνισή του γίνεται σε βρέφη ή σε ενήλικες άνω των 55 ετών. Υπάρχουν συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους όπως διαταραχές μνήμης, ακράτεια ούρων ή και διαταραχή βάδισης.

Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις αλλά και με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική λύση. Η απόφαση αυτή έρχεται πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σας όπου θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία έρχεται έπειτα από πόνο στην πλάτη, που μπορεί να προκληθεί από κάποιο ισχιακό νεύρο. Όταν ασκηθεί πίεση στο ισχιακό νεύρο, μπορεί να προκληθεί πόνος. Υπάρχει ένα χρήσιμο στατιστικό που αναφέρει ότι η θεραπεία της ισχιαλγίας γίνεται με μη χειρουργική αντιμετώπιση σε ποσοστό άνω του 90%.

Όπως αναφέρθηκε, ως βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος στη μέση. Απλά εδώ πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς δεν οφείλονται όλοι οι πόνοι στην μέση στην ισχιαλγία. Πρέπει να γίνει η κατάλληλη διάγνωση από τον θεράποντα ιατρό που θα σας καθοδηγήσει για την αποτελεσματική θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η τελευταία μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιείται, αφού προηγούνται ενέσεις στεροειδών που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της φλεγμονής.

Για οποιαδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις, καλό είναι να έρθετε πρώτα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας όπου θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για την αποτελεσματική θεραπεία.

O Νευροχειρουργός Αντώνιος Ανδρουλής είναι Διευθυντής Γ’ νευροχειρουργικής κλινικής Metropolitan General και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΔΡ. ΑΝΔΡΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα