Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου;

Τι ακριβώς είναι η αρθροπλαστική ισχίου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της επαναστατικής και ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου;

Ο πόνος στο ισχίο, είτε προέρχεται από αρθρίτιδα, είτε από κατάγματα ισχίου, είναι ικανός να μας καθηλώσει, να επηρεάσει την καθημερινότητά μας και να περιορίσει τόσο τις δραστηριότητες, όσο και την εργασία μας. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί μία επαναστατική μέθοδο, η οποία βοηθάει πολλούς ανθρώπους να απελευθερωθούν από τον μόνιμο πόνο και να ανακτήσουν και πάλι τη ζωή τους. Τι ακριβώς είναι αυτή η τεχνική, σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου;

Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι αλλαγή της άρθρωσης του ισχίου ή όπως λεγόταν παλαιότερα αλλαγή  του γοφού. Βασικός σκοπός της επέμβασης είναι να αντικαταστήσει τα οστά και τους χόνδρους που έχουν φθαρεί με μία πρόθεση. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική επέμβαση, η οποία μπορεί να αλλάξει πραγματικά την καθημερινότητα των ασθενών, καθώς όταν υπάρχει αρθρίτιδα γόνατος και δυσλειτουργία της άρθρωσης υπάρχει πολύ έντονος πόνος και περιορισμός κάθε δραστηριότητας. Μάλιστα, σε σοβαρά περιστατικά ο ασθενής πονάει ακόμα και όταν κοιμάται και δεν μπορεί να περπατήσει κανονικά.

Βασικοί λόγοι που οδηγούν στο να προταθεί η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα ρευματικά ή αυτοάνοσα νοσήματα γενικότερα που προσβάλλουν τις αρθρώσεις και η μετατραυματική αρθρίτιδα. Οι συνέπειες αυτών των καταστάσεων είναι η δυσκαμψία στις κινήσεις του ισχίου, ο πόνος κατά τη βάδιση αλλά και σε κατάσταση ακινησίας και η ανισοσκελία λόγω βράχυνσης του πάσχοντος σκέλους.

Τι είναι η Αναθεώρηση Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου;

Αν και η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση η οποία έχει μεγάλης διάρκειας αποτελέσματα, υπάρχει η πιθανότητα σε επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν κάποια χρόνια να χρειαστεί να γίνει αντικατάσταση της πρόθεσης. Η αντικατάσταση της πρόθεσης θεωρείται αναγκαία όταν έχει υποστεί φθορά. Τότε θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Η  αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια επέμβαση σημαντικά μεγαλύτερη από την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Στην αναθεώρηση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου υπάρχει λιγότερο οστό στήριξης  για την τοποθέτηση της νέας άρθρωσης του ισχίου, γι’ αυτό και η τεχνική απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς που την εφαρμόζουν. Αρχικά, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της είναι το ότι είναι απολύτως ασφαλής και ελάχιστα τραυματική. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και δεν απαιτεί μεγάλο διάστημα αποθεραπείας και εγγυάται την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης 2 ώρες μετά το χειρουργείο.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της μεθόδου περιλαμβάνονται η αποφυγή επιπλοκών (θρόμβωση), η ταχύτερη λιγότερο επώδυνη αποκατάσταση λόγω της ελάχιστης παρέμβασης στους ιστούς, όπως και η ελάχιστη ανάγκη για φυσικοθεραπεία.

Ορθοπεδικός Αθήνα

Δρ. Δρετάκης Κωνσταντίνος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα