«Χιλιάδες ανεκτέλεστες συνταγές στα φαρμακεία»

Οι φαρμακοποιοί, με συνέντευξη Τύπου, ζήτησαν απαγόρευση των εξαγωγών 200 φαρμάκων για να μπει φρένο στις ελλείψεις

Ωστόσο, ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι «το Δ.Σ. του ΠΦΣ έχει αποφασίσει ότι αν δεν ανταποκριθεί το υπουργείο στα αιτήματά μας, θα πρέπει να αναδείξουμε το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Σε απόγνωση και πάλι οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, αφού συνεχίζουν να γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των πολιτών που δεν μπορούν να βρουν στα φαρμακεία φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου προκειμένου να τοποθετηθεί για τις συνεχείς ελλείψεις στα φάρμακα που καταγράφονται από την αρχή της χρονιάς χωρίς να έχει λυθεί, αφού το πρόβλημα των ελλείψεων αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα της δημόσιας υγείας και το μεγαλύτερο καθημερινό πλέον πρόβλημα που απασχολεί τα φαρμακεία.

Με βασικό θέμα τις τεράστιες ελλείψεις σε συγκεκριμένα σκευάσματα, ο ΠΦΣ αναφέρθηκε στις συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων, παρά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις εξαγωγές τους και παρά τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλυφθεί η αγορά.

Ημίμετρα, που έχουν ως αποτέλεσμα να μη λύνεται το πρόβλημα και να συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους ασθενείς, οι οποίοι παραμένουν αντιμέτωποι με τα προβλήματα υγείας που τους προκαλούν οι ελλείψεις. Με το μεγαλύτερο από αυτά να σημειώνεται αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τα εισπνεόμενα φάρμακα και τα αντιβιοτικά για παιδιά, καθώς είναι μια εποχή με έξαρση των αλλεργιών.

Αυτή τη στιγμή καταγγέλλουν ότι υπάρχουν χιλιάδες ανεκτέλεστες συνταγές στα συρτάρια τους, αναζητώντας τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη μεταξύ τους από φαρμακείο σε φαρμακείο κι από φαρμακαποθήκη σε φαρμακαποθήκη.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ πρότεινε να γίνει άμεση απαγόρευση εξαγωγών σε περίπου 200 είδη φαρμάκων, και μάλιστα η απαγόρευση αυτή να μην έχει χρονικό ορίζοντα όπως συμβαίνει έως τώρα. Δηλαδή, να διαρκέσει επ’ αόριστον, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα των ελλείψεων, σταματώντας τις εξαγωγές φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά.

Κι αυτό για να μπορέσουν οι φαρμακοποιοί να δημιουργήσουν το ικανό εκείνο απόθεμα που να μπορούν να ικανοποιούν την εγχώρια ζήτηση. Ο ΠΦΣ δεν έχει σταματήσει να πιέζει προκειμένου να υπάρξει, επιτέλους, μία σοβαρή παρέμβαση από πλευράς Πολιτείας για την αντιμετώπιση του κορυφαίου, όπως έχει ιεραρχηθεί από την ηγεσία του κλάδου, διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό έχει ρίξει στη «μάχη» και τα επικοινωνιακά του «όπλα» (τηλεοπτικά σποτ) που προβάλλονται από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν μέσα από τη δύναμη της εικόνας ότι μάχονται για να βρεθεί λύση όχι μόνο για ένα ζήτημα που ζουν οι ίδιοι μέσα στα φαρμακεία τους, και που τους δυσκολεύει πάρα πολύ την καθημερινότητά τους στον χώρο εργασία τους, και για ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλο άγχος και βασανίζει τους ασθενείς, τους συγγενείς τους, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο τελευταίο Pharma Point, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, για το πού μπορεί να φτάσει ως διοίκηση ώστε να βρεθεί λύση, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: «Ηδη υπάρχει μια μεγάλη διαδρομή παρεμβάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν σειρά συναντήσεων με όλους του εμπλεκόμενους φορείς, επιστολές πίεσης προς τον ΕΟΦ, που είναι η ρυθμιστική Αρχή της αγοράς φαρμάκου και επιτήρησης της αλυσίδας διακίνησης για ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί, η ανάδειξη του θέματος στην Ευρώπη, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργάνου Εκπροσώπησης των Φαρμακοποιών (PGEU), σχετικά με τον μηχανισμό δημιουργίας των ελλείψεων και τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική του φαρμάκου σε ορισμένες χώρες σε σχέση με τις υπόλοιπες, η συγκρότηση καταλόγου ελλειπτικών φαρμάκων, με σκοπό την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΦ, με διπλό στόχο, η επικαιροποίηση του καταλόγου των φαρμάκων που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγών και η επέκταση του χρονικού διαστήματος που διαρκεί η απαγόρευση.

Ωστόσο, ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι «το Δ.Σ. του ΠΦΣ έχει αποφασίσει ότι αν δεν ανταποκριθεί το υπουργείο στα αιτήματά μας, θα πρέπει να αναδείξουμε το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα