Σφοδρή σύγκρουση για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο πρόεδρος των φαρμακαποθηκαρίων ζητά άρση των απαγορεύσεων των εξαγωγών και βάλλει κατά του επικεφαλής του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Μετά τον νέο κατάλογο με περισσότερα από 70 επιπλέον σκευάσματα σε έλλειψη, που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απέστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις 24 Μαΐου, με αποτέλεσμα την επικαιροποίηση του καταλόγου των 215 φαρμάκων σε μακροχρόνια έλλειψη και την αναμενόμενη απαγόρευση των εξαγωγών τους, το γάντι αποφάσισε να σηκώσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων μέσω του προέδρου του Θεόδωρου Σκυλακάκη, δηλώνοντας: «Οι απαγορεύσεις των εξαγωγών φαρμάκων στην Ελλάδα, ως μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, έχει παρατραβήξει».

Σε συνέχεια, λοιπόν, όσων δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, χθες το πρωί στο iatropedia.gr, που ζητούσε απαγόρευση των εξαγωγών σε 70 επιπλέον σκευάσματα από τον ΕΟΦ, τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Ο κ. Βαλτάς είναι προφανές ότι δεν κατανοεί ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι προφανές επίσης ότι διαβάζει ad hoc την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εχουμε υποστεί επιπλήξεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την παρατεταμένη απαγόρευση στις εξαγωγές.

Η δική μας άποψη είναι σαφής. Ηρθε η ώρα να γίνει μια γενναία άρση στα σκευάσματα στα οποία έχουν αποκατασταθεί οι ελλείψεις. Κι αυτά είναι πάρα μα πάρα πολλά. Προφανώς και πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση στα σκευάσματα, στα οποία υπάρχει ακόμη πρόβλημα, π.χ. ηπαρίνες, ή σε κάποιες ινσουλίνες. Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση».

Και συνεχίζει με ένα παράδειγμα: «Το Eliquis, το οποίο είναι εδώ κι έναν χρόνο σε απαγόρευση, είναι ένα φάρμακο (αντιπηκτικό) πανάκριβο, 50 ευρώ το κουτί. Τους τελευταίους 3-4 μήνες το έχουμε στην αγορά με έκπτωση 3% και 4% για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα αποθέματα που αγοράζουμε. Και είναι πάρα πολλά τέτοια φάρμακα».

Με τους φαρμακαποθηκαρίους να εγκαλούνται διαρκώς από τους φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις φαρμάκων εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών, ο κ. Σκυλακάκης επιμένει ότι η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό ομαλοποιηθεί και ότι βρίσκονται σε απαγόρευση σκευάσματα για τα οποία δεν καταγράφονται ελλείψεις. «Προφανώς ο κ. Βαλτάς δεν ζει σε αυτή τη χώρα. Ζει σε παράλληλο σύμπαν. Το παράλληλο εμπόριο δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία ευθύνη για τις ελλείψεις. Προφανώς και έχουμε πρόβλημα ελλείψεων, αλλά σαφώς μικρότερο από το παρελθόν. Αλλά επειδή η αγορά έχει ομαλοποιηθεί στα σκευάσματα που είναι υπό απαγόρευση κι επειδή καμία νομοθετική πρόβλεψη δεν υπάρχει για “εγκλήματα σκέψεως”, δηλαδή, “συνεχίζουμε την απαγόρευση γιατί οι φαρμακαποθήκες μπορεί να τα εξάγουν και θα δημιουργηθεί έλλειψη”, είναι η ώρα για άρση της απαγόρευσης.

Επίσης, καλό θα είναι ο κ. Βαλτάς να φροντίσει για την τήρηση του νόμου εντός του ΠΦΣ και να σταματήσει να κάνει υποδείξεις στους αρμόδιους φορείς για το ποιες είναι οι κατά νόμο πράξεις» καταλήγει ο κ. Σκυλακάκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα