Τώρα… θυμήθηκαν την ενίσχυση του ΕΚΑΒ

Θα προσληφθούν 250 άτομα για τα ασθενοφόρα, θα διατεθούν 191 οδηγοί από Στρατό και Πυροσβεστική, ενώ διασώστες με μηχανές θα σταλούν σε νησιά

Μετά και τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών, με τους απανωτούς θανάτους συμπολιτών μας που ανέμεναν για ώρες ασθενοφόρο μέχρι που εξέπνευσαν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής για τη γενική κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ΕΚΑΒ σε προσωπικό.

Ετσι, σε χθεσινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ένθετη φωτό) ανακοίνωσε τρία βήματα που έχουν δρομολογηθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ως ένα πρώτο και σημαντικό βήμα, επανδρώνεται το ΕΚΑΒ με νέα πληρώματα. Ετσι, σήμερα Τρίτη, αναμένεται να ανέβει στην πλατφόρμα της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας (Α’ ΥΠΕ) προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων που θα πλαισιώσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Αναδιάρθρωση

Δεύτερον, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα διατεθούν στο ΕΚΑΒ 191 ειδικά εκπαιδευμένα άτομα, προερχόμενα από το Πυροσβεστικό Σώμα και τις Ενοπλες Δυνάμεις, ως πληρώματα ασθενοφόρου ή οδηγοί, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Τρίτον, με αφορμή τη μεγάλη επισκεψιμότητα των νησιών μας κατά τους θερινούς μήνες, έξι νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση, η Σύρος, η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος, έχουν ήδη δεχθεί μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

Οπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, «από τις πρώτες και κεντρικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης και προσωρινή δέσμευση του πρωθυπουργού είναι η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ», ενώ τόνισε ότι οι συγκεκριμένες πρώτες πρωτοβουλίες σχεδιάστηκαν και λήφθηκαν μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Γνώμη μας, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρα τις ελλείψεις σε προσωπικό του ΕΚΑΒ, οι οποίες έχουν διογκωθεί επικίνδυνα κατά το τελευταίο διάστημα, όπως αποδεικνύεται και με τα τραγικά περιστατικά θανάτου συμπολιτών μας λόγω πολύωρης αναμονής ή απουσίας ασθενοφόρων οχημάτων. Φυσικά, χρειάζεται να ληφθούν και επιπλέον μέτρα που θα αφορούν τα οχήματα του στόλου, καθώς αρκετά είναι σε κακή κατάσταση ή απλά δεν επαρκούν λόγω μικρού αριθμού στις περιοχές ευθύνης τους.


«Σημαντικό πρόγραμμα για τα νησιά μας»

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δραστηριοποίηση μοτοσικλετιστών του ΕΚΑΒ σε έξι νησιά, ο υπεύθυνος της Αποστολής Ταχείας Ανταπόκρισης, Απόστολος Δάμκαλης, μίλησε για σημαντικό πρόγραμμα που προσφέρει προνοσοκομειακή φροντίδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

«Εμείς οι μοτοσικλετιστές διασώστες του ΕΚΑΒ χρησιμοποιούμε την ευελιξία του μέσου, αλλά πάνω απ’ όλα τις δεξιότητες και τις γνώσεις τις οποίες έχουμε. Φτάνουμε γρήγορα και κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε έναν άνθρωπο στη ζωή, το οποίο είναι ό,τι πιο σημαντικό» ανέφερε ο κ. Δάμκαλης, ενώ μιλώντας για τον τρόπο δράσης των μοτοσικλετιστών τόνισε ότι η μηχανή έχει το προσόν να φτάνει έγκαιρα στον τόπο του περιστατικού και πως είναι εφοδιασμένοι κατάλληλα.

«Ο,τι χρειάζεται…»

«Εχουμε όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση ενός πολυτραυματία. Εχουμε κιτ εγκαυμάτων και αντιμετώπισης τραυματία, κιτ διαχείρισης αεραγωγού για ενήλικες και για παιδιά. Εχουμε αυτόματο απινιδωτή, έχουμε αναλογικό καρδιογράφημα, που δίνει άμεση εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, και φιάλη οξυγόνου. Ο,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε έναν τραυματία ή έναν ασθενή» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι τα δευτερόλεπτα μπορεί να κάνουν τη διαφορά για την έκβαση κάθε περιστατικού. Θυμίζουμε ότι οι δίτροχοι διασώστες του ΕΚΑΒ επιχειρούν εδώ και χρόνια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πάτρα και Ηράκλειο.

Η δράση τους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που ιδίως το καλοκαίρι αποτελούν πόλο έλξης και τόπο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, αφού σε χρόνο «μηδέν» θα φτάνουν και θα προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε όσους το έχουν ανάγκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα