Λοιμώξεις «σαρώνουν» τα νοσοκομεία

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα! Η υψηλότερη αναπαραγωγή των μικροβίων καταγράφηκε στις ΜΕΘ, με ποσοστό 45,7%

Της λοιμώξεως γίνεται στα ελληνικά νοσοκομεία…. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην οποία η χώρα μας φέρεται ότι έχει τα πρωτεία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αναπαραγωγή των νοσοκομειακών λοιμώξεων (επιπολασμός), καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ, που φέρει τον τίτλο «Αποτελέσματα επιτήρησης μικροβιακής αντοχής, κατανάλωσης αντιβιοτικών και λοιμώξεων που σχετίζονται με φροντίδα υγείας» και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 νοσοκομεία της χώρας και 9.707 νοσηλευόμενοι, έδειξε ότι το 12,1% των νοσηλευομένων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής και σε κάθε ασθενή με λοίμωξη αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 1,2 λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα, από τις 1.408 καταγεγραμμένες λοιμώξεις το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Θυμίζουμε ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 πιο σοβαρές απειλές -παγκοσμίως- για τη δημόσια υγεία και συνδέεται άμεσα με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Μάλιστα, ανά τετραετία περίπου διενεργείται μια συντονισμένη μελέτη που αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Η πρώτη εθνική μελέτη στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2011-2012 σε 37 νοσοκομεία, ενώ η δεύτερη το 2016-2017 σε 113 νοσοκομεία. Τέλος, η τελευταία μελέτη για την περίοδο 2022-2023 διεξήχθη σε δύο περιόδους, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2022 και από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και αφορούσε 50 νοσοκομεία.

Στην τελευταία αυτή έκθεση η υψηλότερη αναπαραγωγή νοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφηκε στους ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες το 45,7% των νοσηλευομένων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη. Ακολουθούν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κλινικές του παθολογικού τομέα με αναπαραγωγή 13,5% και σε κλινικές του χειρουργικού τομέα με αναπαραγωγή 8,2%.

Αντιθέτως, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις που καταγράφηκαν στα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στους νοσηλευομένους παιδιατρικών κλινικών (3%), μαιευτικής – γυναικολογίας (1,4%) και ψυχιατρικής (1,2%). Οσον αφορά τις περιοχές του ανθρώπινου οργανισμού που μολύνθηκαν, οι λοιμώξεις αυτές εντοπίστηκαν κυρίως στο κατώτερο αναπνευστικό με ποσοστό 28,9% του συνόλου, με πιο συχνές τις πνευμονίες (24,9% του συνόλου).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα