Καμπανάκι για έξαρση της εποχικής γρίπης!

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν φέτος στην προ κορονοϊού εποχή, ενώ θα υπάρξει έξαρση στις αρχές του 2024

Προ των πυλών βρίσκεται ο εφιάλτης της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, καθώς τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν στην προ κορονοϊού εποχή.

Οδεύοντας προς τον Οκτώβριο και σχεδόν δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, η χώρα μας φαίνεται να οργανώνεται, με σκοπό να καταλήξει σε νέες συστάσεις προς τους πολίτες αναφορικά με τους εμβολιασμούς κατά των εποχικών ιώσεων, όπως του κορονοϊού και της γρίπης. Τρία μάλιστα είναι τα εμβόλια για τα οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ), η οποία συνεδριάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες: το εμβόλιο κατά της γρίπης, το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και των νέων παραλλαγών της Ομικρον, αλλά και το νεοεισερχόμενο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Έτσι, αφού αναλύσουν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι επιστήμονες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις οδηγίες για όσες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν έναντι των προαναφερθέντων ιών.

Οπως σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, «οι οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμών θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα» και υπενθυμίζει: «Υπάρχουν επιτροπές και αυτές θα καταλήξουν σε συστάσεις. Κι αυτοί οι επιστήμονες λένε ποιοι έχουν όφελος από το εμβόλιο και πρέπει να το κάνουν. Το εμβόλιο δεν είναι τσίχλα. Οπότε η δική μου θέση είναι -ανάλογα με το πώς θα ζυγίσει τα στοιχεία η επιτροπή- οι συστάσεις που θα γίνουν να ακολουθηθούν απαραίτητα. Γι’ αυτό τα βγάζουμε τα στοιχεία, αλλιώς δεν θα τα βγάζαμε. Θα λέγαμε… όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο».

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιδημιολόγους, το φετινό κύμα της εποχικής γρίπης αναμένεται να φτάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο στα τέλη του έτους και να κορυφωθεί στις αρχές του 2024, πλήττοντας όπως πάντα περισσότερο τους ηλικιωμένους και τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ο οποίος είναι και μέλος της νέας συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που μας έρχονται από το νότιο ημισφαίριο θα έχουμε -κατά πάσα πιθανότητα- κανονικότητα στη γρίπη.

«Μάλλον θα έχουμε μια κανονικότητα στη γρίπη. Αυτό είναι το βασικό σενάριο με βάση αυτά που βλέπουμε από το νότιο ημισφαίριο. Λογικά η περίοδος της γρίπης θα είναι όπως παλιότερα. Φαίνεται ότι επανήλθε η εποχικότητα στην προ Covid-19 εποχή κι έτσι δεν περιμένουμε πολύ μεγάλη επίπτωση. Στην Αυστραλία και το νότιο ημισφαίριο είδαμε ότι τα κρούσματα ήταν λιγότερα από πέρυσι και η κορύφωση ήρθε περίπου την ίδια χρονική περίοδο που ερχόταν πάντα. Δεν ήρθε νωρίτερα, όπως έγινε πέρυσι» αναφέρει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα