Συναγερμός για την πνευμονία

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μιλά για την έξαρση με «περίεργα» συμπτώματα που παρατηρείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα

Καθησυχαστικός για την έξαρση πνευμονίας με περίεργα συμπτώματα που παρατηρείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα εμφανίστηκε ο γνωστός επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «προς το παρόν, είμαστε σε επιφυλακή».

Μιλώντας χθες σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα αναφέρει: «Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές Αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στην Κίνα, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα».

Σε κάθε όμως περίπτωση υπογραμμίζει ότι «υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν “περίεργα” συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Μάλιστα, μεταφέρει και την εκδοχή των κινεζικών Αρχών, που ισχυρίζονται ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για «μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή, ώστε, εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να ανακαλυφθεί, να διερευνηθεί, προκειμένου να περιοριστεί σύντομα».

Σε επιφυλακή

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να ανησυχούμε εδώ, στην Ελλάδα, από την έξαρση πνευμονίας που παρατηρείται στην Κίνα, ο γνωστός επιδημιολόγος σημειώνει ότι «αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει μια ανησυχία, γιατί το μυκόπλασμα αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι μεν ένα κοινό μικρόβιο το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο -όπως φαίνεται- στην Κίνα αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά».

Επιπλέον, προσθέτει ότι «εάν και εφόσον φανεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ομως προς το παρόν είμαστε σε επιφυλακή, απλά βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον».

Αναφορικά με τον ιό Κοξάκι, που έχει κάνει την εμφάνισή του σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο κ. Μαγιορκίνης υποστηρίζει πως «είναι μια λοίμωξη, η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις. Είναι διαφορετικής φύσεως από τα κλασικά μικρόβια που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό, γιατί αυτό μεταδίδεται με σταγονίδια και από τη λεγόμενη “κοπρανοστοματική οδό”, σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτό είναι που φοβόμαστε από το Κοξάκι».

Τέλος, ο γνωστός καθηγητής καθησυχάζει, λέγοντας ότι «δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν», τονίζοντας όμως ότι οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα