Σοκ με το νέο θύμα του στρεπτόκοκκου

Ενα 4χρονο αγόρι από τη Θάσο εξέπνευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έπειτα από 48ωρη νοσηλεία

Ανήσυχοι γονείς και επιστήμονες από τον τραγικό θάνατο του 4χρονου αγοριού από τη Θάσο, που εξέπνευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έπειτα από 48ωρη νοσηλεία λόγω λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει προσβληθεί ή ακόμα και έχει χάσει τη ζωή του από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο τύπου Α (iGAS) σε έναν χρόνο.

Συγκεκριμένα, έχει καταγραφεί ότι από 1/1/2023 έως 4/1/2024 87 άνθρωποι προσβλήθηκαν από το βακτήριο, εκ των οποίων 39 ενήλικες και 48 παιδιά κάτω των 10 ετών. Κατά το ίδιο διάστημα, τα θανατηφόρα περιστατικά ήταν συνολικά 21, εκ των οποίων εννέα παιδιά και 12 ενήλικες, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί ο τελευταίος θάνατος, αυτός του 4χρονου από τη Θάσο.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας εδώ και μήνες βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα, ενώ έχουν καταφέρει να ανιχνεύσουν το συγκεκριμένο στέλεχος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, με το νόσημα να καταγράφεται πλέον συστηματικά σε εβδομαδιαία αναφορά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρκετά συχνά αποστέλλονται αναλυτικές οδηγίες στους γιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος, ώστε να χορηγούνται αμέσως αντιβιοτικά, που ωστόσο δεν μπορούν να αναστείλουν την κεραυνοβόλο μορφή της νόσου σε όλες τις περιπτώσεις.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου είναι ιάσιμη, εφόσον χορηγηθούν άμεσα αντιβιοτικά στους ασθενείς. Σε περίπτωση, όμως, που αργήσει η θεραπεία, μπορεί να παραχθεί τοξίνη, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και οδηγεί σε σηψαιμικό σοκ και σηπτική καταπληξία, επιφέροντας τελικά τον θάνατο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις οξείας νόσησης, όπως αυτή από την οποία κατέληξε ο 4χρονος από τη Θάσο αλλά και ο 8χρονος που έχασε τη ζωή του στις 20 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ακόμα και η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών ενδέχεται να μη βοηθήσει την κατάσταση.

Γι’ αυτό τον λόγο και επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του στρεπτόκοκκου τύπου Α’, θεωρείται απαραίτητη η αξιοποίηση του διαγνωστικού strep test από τους γιατρούς. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καθηγητής Παιδιατρικής και εντατικολόγος, διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων «Η Αγία Σοφία» επί σειρά δεκαετιών Τάσος Χατζής είχε δηλώσει ότι η τελευταία έξαρση του στρεπτόκοκκου ξυπνά οδυνηρές μνήμες από παλαιότερες εποχές, χαρακτηρίζοντάς τη «νέα μηνιγγίτιδα».

«Αυτή η ιστορία τώρα με τον στρεπτόκοκκο μου θυμίζει τις φοβερές μηνιγγίτιδες προ 20ετίας με τον μηνιγγιτιδόκοκκο C πριν βρεθεί το εμβόλιο, όπου πραγματικά ήταν τόσο ραγδαία η εξέλιξη των περιστατικών. Και το παράδοξο ήταν ότι μπορούσες να έχεις στην ίδια οικογένεια ένα παιδάκι το οποίο κόλλησε και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες και να έχεις, επίσης, ένα ή δύο ή τρία άλλα παιδιά στο ίδιο σπίτι τα οποία ούτε καν κόλλησαν ή ήταν φορείς. Αυτό παραμένει ένα μυστήριο, πώς κάποιοι οργανισμοί είναι τόσο ευάλωτοι» είχε πει ο γιατρός. Σε περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν μόλυνση από στρεπτόκοκκο, με συμπτώματα όπως επίμονο πονόλαιμο και υψηλό πυρετό, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην αφήνονται στις δικές τους εκτιμήσεις, αλλά να ζητούν έγκαιρα τη γνώμη του παιδιάτρου τους.

Τονίζουν δε ότι το strep test θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο επαγγελματία υγείας και όχι από τους ίδιους τους γονείς, διότι πρόκειται για τεστ υψηλής ευαισθησίας που πρέπει να χειρίζεται από ειδικό με προσοχή, ώστε να μην προκύπτουν λανθασμένα αποτελέσματα.

Οι διαφορές

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, υπάρχει διαφορά μεταξύ του στρεπτόκοκκου τύπου Α’ και του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, με τον δεύτερο να είναι πιο επικίνδυνος. Συγκεκριμένα, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α’ είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να φέρουμε στον λαιμό και στο δέρμα μας, χωρίς ωστόσο να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις αυτό το βακτήριο ενδέχεται να προκαλέσει λοίμωξη, ήπια ή και πιο βαριά, με τις πιο σοβαρές λοιμώξεις να προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, που μεταφέρεται με το αίμα σε ζωτικά μέρη του σώματος, όπως στους πνεύμονες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα