Γενόσημα: Σε ισχύ το πλαφόν- κοροϊδία!

Εχει οριστεί στα 3 ευρώ και αφορά μόλις 538 σκευάσματα από τα συνολικά 2.385 προϊόντα

Ξεκίνησε να ισχύει από την Τρίτη ο «κόφτης» των 3 ευρώ στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων ανά γενόσημο σκεύασμα, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσής τους. Την ίδια στιγμή, τριπλασιάζεται η τιμή σε 33 γενόσημα, επιβαρύνοντας τους πολίτες μέχρι και 2,9 ευρώ!

Συγκεκριμένα, η σχετική υπουργική απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, προβλέπει την εφαρμογή πλαφόν στα 3 ευρώ ανά γενόσημο στην επιβάρυνση της συμμετοχής του ασφαλισμένου, όπως υπολογίζεται με βάση τη διαφορά της λιανικής τιμής του γενόσημου σκευάσματος από την τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚ Β΄1126/16.02.2024), «το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα, και ειδικότερα για γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα», με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει σχετικά: «Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μια, στην προκειμένη περίπτωση, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων, καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές, και από την άλλη να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, το πλαφόν των 3 ευρώ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή αφορά τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε μόλις 538 σκευάσματα, δηλαδή το 23,8% από τα συνολικά 2.385 προϊόντα. Αντιθέτως, για τα υπόλοιπα 2.384 η συμμετοχή των ασφαλισμένων παραμένει κάτω από τα 3 ευρώ και άρα δεν προστατεύονται με τον «κόφτη», ακόμη και αν πλησιάζουν τα 3 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 33 σκευάσματα, στα οποία η συμμετοχή αυξάνεται από 1 ευρώ, στα 2,9 ευρώ, δηλαδή τριπλασιάζεται! Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι κατηγορίες φαρμάκων που είδαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την υπέρταση, οι στατίνες και τα κορτιζονούχα. Ιδιαίτερα τα κορτιζονούχα φαίνεται πως παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο σκεύασμα, που πριν από τον «κόφτη» είχε λιανική τιμή 18,3 ευρώ και συμμετοχή του ασφαλισμένου στα 4,57 ευρώ, με τη νέα απόφαση, η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα είναι 16,34 ευρώ (αύξηση 72%).

Ουσιαστικά λοιπόν με τον «κόφτη» των 3 ευρώ μειώνεται ο πήχης της εξοικονόμησης πόρων -με βάση το υπουργείο Υγείας-, που είχε τοποθετηθεί στα 40.000.000 ευρώ, επιβαρύνονται λόγω clawback ο ΕΟΠΥΥ και οι εταιρίες, και τέλος επιβαρύνονται και οι ίδιοι ασθενείς για τα υπόλοιπα φάρμακα, πέραν αυτών που πιάνει ο κόφτης μεταξύ 1 και 1,5 ευρώ ανά σκεύασμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα