Τι λένε οι ειδικοί για την Ενδομητρίωση;

«Ενημερώσου, ρώτα τον ειδικό, δώσε σημασία στα συμπτώματα.» *Μήνυμα από τον επικεφαλής στο Γέννημα IVF, Ευριπίδη Μαντούδη.

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, 1 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει ενδομητρίωση, κυρίως κατά την αναπαραγωγική ηλικία, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας, έχουν ενδομητρίωση.

Παρόλο που πρόκειται, θα λέγαμε, για μια συχνή κατάσταση, τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα, υπάρχουν ωστόσο διάφορες θεωρίες.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι πολύ συχνή κατάσταση, κατά την οποία τα κύτταρα από το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), αναπτύσσονται έξω από αυτήν, σε άλλα σημεία του σώματος, συνήθως γύρω από τις ωοθήκες, τη μήτρα και τις σάλπιγγες.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλα σημεία, όπως στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, τα νεφρά ή και τους πνεύμονες.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποια λοίμωξη ή κακοήθεια.

Γνωρίζετε πώς μοιάζει η ενδομητρίωση;

Στα πρώτα στάδια, η ενδομητρίωση μοιάζει με μικρά στίγματα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι διάφανο, άσπρο, καφέ, κόκκινο, μαύρο ή και μπλε.

Συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι τα εξής:

  • Έντονος πόνος κατά τη διάρκεια ή πριν την περίοδο
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πόνος στην περιοχή της λεκάνης ή της κοιλιάς
  • Έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να αντιμετωπίζουν μόνο το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

Ποιες εξετάσεις «δείχνουν» ότι έχετε ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαγνωστεί εύκολα, καθώς τα συμπτώματά της μπορεί να συνδέονται και με άλλες παθήσεις. Πέρα από τα στοιχεία αυτά, το ιστορικό κάθε γυναίκας και την κλινική εξέταση, οι παρακάτω εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση:

  • Κολπικό υπερηχογράφημα: Πρόκειται για την εξέταση που μας δείχνει αν υπάρχουν κύστες στις ωοθήκες. Πολλές φορές βέβαια το υπερηχογράφημα μπορεί να είναι φυσιολογικό και χωρίς ευρήματα. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν πυρήνες ενδομητρίωσης σε άλλα σημεία.
  • Λαπαροσκόπηση: Η λαπαροσκόπηση θεωρείται ο πιο σίγουρος τρόπος να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ενδομητρίωσης, καθώς και η έκταση και η βαρύτητά της. Με την κάμερα που διαθέτει το λαπαροσκόπιο, ο γιατρός είναι σε θέση να δει τα εσωτερικά όργανα και να ανιχνεύσει τυχόν εστίες.

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα συμπτώματα κάθε γυναίκας. Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια οριστική θα λέγαμε θεραπεία, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των γυναικών.

  • Ορμονική θεραπεία
  • Διαχείριση πόνου (με αντισυλληπτικά)
  • Χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκόπηση)

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλάνου θεραπείας, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πόνος ή και άλλα προβλήματα, όπως η υπογονιμότητα.

Για παράδειγμα, η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στην ενδομητρίωση, αλλά και σε άλλους παράγοντες. Οπότε μια χειρουργική επέμβαση δεν είναι απαραίτητο ότι θα λύσει το πρόβλημα αυτό.

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα;

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, καθώς οι εστίες της μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την κανονική λειτουργία των ωοθηκών, των σαλπίγγων και της μήτρας.

Βέβαια, δε σημαίνει ότι γυναίκες με ενδομητρίωση είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας.

Με λίγα λόγια, δεν είναι απόλυτα σαφές με ποιο τρόπο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα. Αυτό που επικρατεί ως θεωρία είναι πως η ενδομητρίωση προκαλεί μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην πύελο, όπως τροποποίηση του ανοσοποιητικού, ορμονικές αλλαγές και άλλα.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις, οι συμφύσεις μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα, καθώς εμποδίζουν την απελευθέρωση του ωαρίου ή την είσοδο του σπέρματος στη σάλπιγγα.

Ο ρόλος της Εξωσωματικής στη θεραπεία της ενδομητρίωσης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) αποτελεί μια σημαντική επιλογή για γυναίκες με ενδομητρίωση που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να συλλάβουν. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να παρακάμψει πολλά από τα εμπόδια που θέτει η ενδομητρίωση στη γονιμότητα, όπως φραγμένες σάλπιγγες ή επιβάρυνση της λειτουργίας των ωοθηκών, προσφέροντας έτσι ελπίδα για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη!

Κοιτάμε προς το μέλλον με ελπίδα και δύναμη

Η διαχείριση της ενδομητρίωσης δεν είναι μόνο μια ιατρική, αλλά και συναισθηματική διαδικασία. Η συμβουλευτική και η υποστήριξη από ειδικούς και ομάδες ασθενών, μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, δίνοντας την ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση της κατάστασης και ανταλλαγή εμπειριών με άτομα που βιώνουν παρόμοιες προκλήσεις.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ενδομητρίωσης ή δυσκολεύεστε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνες!

Αναζητάτε καθοδήγηση και υποστήριξη;

Το Γέννημα, Κέντρο Γυναικολογίας & Εξωσωματικής, προσφέρει ουσιαστική και εξατομικευμένη φροντίδα σε κάθε γυναίκα. Αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση διαφορετικά, σύμφωνα με τις υφιστάμενες ανάγκες.

Με προηγμένες θεραπείες και ολοκληρωμένη προσέγγιση, δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους, για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε το μωράκι που τόσο θέλετε!

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα