Σκοτώνει το παθητικό κάπνισμα

Και η κολπική μαρμαρυγή σύμφωνα με νέα μελέτη συνδέεται με την εισπνοή καπνού, εκτός από το άσθμα, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και τον καρκίνο του πνεύμονα

Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, όπως το άσθμα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και ο καρκίνος του πνεύμονα. Ωστόσο, νεότερη έρευνα δείχνει ότι η εισπνοή καπνού από τσιγάρο συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής που προσβάλλει την καρδιά.

Οπως αναφέρθηκε στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται ότι ο ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα εμφανίσει την πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, τονίζεται ότι τα άτομα που υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή έχουν περίπου πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν τα ιατρικά δεδομένα 400.493 ενηλίκων ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας για οποιονδήποτε λόγο και είχαν εγγραφεί στη βρετανική τράπεζα βιοϊατρικών δεδομένων «UK Biobank», ενώ από τη μελέτη αποκλείστηκαν οι καπνιστές και όσοι έπασχαν ήδη από κολπική μαρμαρυγή.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσες ώρες βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον καπνό άλλων ανθρώπων μέσα σε μια τυπική εβδομάδα κατά το τελευταίο έτος, είτε στο σπίτι είτε σε άλλα περιβάλλοντα. Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι το 21% των συμμετεχόντων είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα το προηγούμενο έτος, με μέση έκθεση 2,2 ώρες την εβδομάδα, ενώ από την παρακολούθηση της υγείας τους σε διάστημα 12,5 ετών παρατηρήθηκε ότι το 6% των συμμετεχόντων ανέπτυξε κολπική μαρμαρυγή.

Ως προς τον τρόπο συσχέτισης του παθητικού καπνίσματος με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, οι ερευνητές χρειάστηκε να λάβουν υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά λιπίδια αίματος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 6% των οποίων πράγματι νόσησε από κολπική μαρμαρυγή.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος αυξήθηκε στα σπίτια, στους χώρους εργασίας και τους εξωτερικούς χώρους, καθώς και ότι κάθε αύξηση της διάρκειας του εβδομαδιαίου παθητικού καπνίσματος συνδεόταν με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής. Ετσι, για παράδειγμα, οι 7,8 ώρες παθητικού καπνίσματος την εβδομάδα, σχετίζονταν με 11% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με το μηδενικό κάπνισμα.

Οπως ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σεούλ στη Δημοκρατία της Κορέας, Κιούνγκ-Γέον Λι, «σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις εκτεθείς σε παθητικό κάπνισμα, η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αρχίζει να αυξάνεται, με τον κίνδυνο να κλιμακώνεται σημαντικά όσο παρατείνεται ο χρόνος έκθεσης. Η διαπίστωση ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές όχι μόνο σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικά περιβάλλοντα υπογραμμίζει τη σημασία της απαγόρευσης του καπνίσματος για την προστασία της δημόσιας υγείας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα