Σας παρουσιάζουμε μερικά βότανα τα οποία προάγουν την καλή λειτουργία και την υγεία του εντέρου
Εντερο ονομάζεται το τμήμα του πεπτικού σωλήνα έπειτα από τον στόμαχο ως τον πρωκτό. Το μήκος του είναι περίπου 8,5-9,5 μ. και έχει τη μορφή ελίκων ενός συνεχιζόμενου σωλήνα μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Σε πλήρη έκταση φτάνει και τα 10-9,5 μ. Διακρίνεται σε λεπτό και σε παχύ έντερο.
Το λεπτό εκτείνεται από τον στόμαχο μέχρι τη βαλβίδα του παχέος εντέρου και έχει μήκος 6-6,5 μ. Το παχύ έντερο έχει μήκος 1,5-2 μ., είναι ευρύτερο από ό,τι το λεπτό έντερο, με πλάτος 6,5 εκ. Το λεπτό έντερο αποτελείται από τον δωδεκαδάκτυλο, στον οποίο εκβάλλουν ο χοληδόχος και ο παγκρεατικός πόρος μαζί στο φύμα του Vater και το ελικώδες έντερο που υποδιαιρείται στη νήστιδα και στον ειλεό. Το παχύ έντερο ξεκινάει από τη χαμηλότερη πλευρά της κοιλιάς στη δεξιά πλευρά του.
Το πρώτο τμήμα του, γνωστό ως τυφλό, καταλήγει στη σκωληκοειδή απόφυση, που είναι ένας μικρός σωλήνας μήκους 2-10 εκ. και έχει την ίδια δομή με αυτή του εντέρου. Από τη μία πλευρά επικοινωνεί με το τυφλό, ενώ στο άλλο άκρο της είναι κλειστή. Συχνά παθαίνει φλεγμονή και τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική της αφαίρεση. Το τυφλό συνεχίζεται με το κόλον, που διαιρείται στο ανιόν κόλον, το εγκάρσιο κόλον, το κατιόν κόλον, το σιγμοειδές κόλον και το ορθό, για να καταλήξει στο στόμιο του πρωκτού. Με τη συνεργασία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος γίνονται οι κινήσεις του λεπτού εντέρου που είναι δακτυλιοειδείς περισφίξεις, περισταλτικές και εκκρεμοειδείς κινήσεις. Με αυτές τις κινήσεις επιτυγχάνεται η κατάτμηση, η ανάδευση, η προώθηση του εντερικού χυλού, καθώς και η καλύτερη επαφή του με τις λάχνες.
Στο λεπτό έντερο επιτυγχάνεται η τελική διάσπαση των σακχάρων, των πρωτεϊνών και των λιπών από ένζυμα του στομάχου, του παγκρέατος και της χολής, καθώς και η απορρόφηση των προϊόντων της πέψεως μέσω των λαχνών, είτε από το αίμα είτε από τη λέμφο. Τα άχρηστα κατάλοιπα της πέψεως συνεχίζουν την πορεία τους προς το παχύ έντερο, στο οποίο με δακτυλιοειδείς περισφίξεις προωθούνται προς το ορθό για να αποβληθούν με την αφόδευση.
Το έντερο στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί τμήμα του πεπτικού συστήματος, που αρχίζει από το πυλωρό σφιγκτήρα του στομάχου και εκτείνεται μέχρι και τον πρωκτό. Χωρίζεται στο λεπτό έντερο και στο παχύ έντερο.
◆ Μέντα
Η μέντα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές και εντομοαπωθητικές. Είναι ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βοηθώντας σε δυσπεψία, κολικούς και αέρια, ενώ καταπραΰνει αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχα, κρυολόγημα και ρινική συμφόρηση. Επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει από πονοκεφάλους, ημικρανίες, αϋπνία και ρευματικούς πόνους.
◆ Μάραθος
Ο μάραθος προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, καθώς έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για το πεπτικό σύστημα, ανακουφίζοντας από τυμπανισμό, κολικούς, διευκολύνοντας την πέψη και βοηθώντας την έκκριση χολής. Επίσης, δρα ως διουρητικό, βοηθάει στην απομάκρυνση των αερίων και μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα, τη βρογχίτιδα και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
◆ Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική, πεπτική, και ανοσοποιητική δράση, βοηθώντας στην ανακούφιση από ναυτία, φουσκώματα, πόνους και συμπτώματα κρυολογήματος. Περιέχει ουσίες όπως η τζιντζερόλη, που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ενώ συμβάλλει και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
◆ Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, στην υγεία του δέρματος, στη μείωση της χοληστερόλης και την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας, ενώ ενδέχεται να έχει αντικαρκινικό δυναμικό. Για να αποδώσει τα μέγιστα, η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του, χρειάζεται συνδυασμό με πιπερίνη (από το πιπέρι) για καλύτερη απορρόφηση, καθώς η σκόνη κουρκουμά έχει περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητα. Πηγή:
www.meygeia.gr