Ένας 22χρονος, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες μέρες με συμπτώματα κοιλιακού άλγους και αυξημένους δείκτες φλεγμονής.
Από τις εξετάσεις που υποβλήθηκε οι γιατροί συμπέραναν πως πρόκειται για μία ασθένεια που προκαλείται από κατανάλωση ωμού ψαριού, το γνωστό ιαπωνικό φαγητό «σούσι».
Ο νεαρός, χωρίς προηγούμενο ιστορικό, νοσηλεύτηκε εν τέλει για περαιτέρω διερεύνηση. Ούτε οι βιοχημικές ούτε οι ακτινολογικές εξετάσεις οδήγησαν σε οριστική διάγνωση. Επιπλέον, η ακτινολογική έκθεση υπέδειξε μια πιθανή νεοπλασματική αιτία της νόσου. Οι ιστολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν την παρουσία παρασίτου του γένους Anisakis, γνωστού για τις δηλητηριάσεις που προκαλεί μετά από κατανάλωση ωμού ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου ψαριού.
Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε και με εξειδικευμένες εργαστηριακές αναλύσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ανιχνεύθηκε DNA του παρασίτου στους ιστούς του ασθενούς. Ο 22χρονος ανέφερε ότι συνήθιζε να καταναλώνει ψάρια ωμά (σούσι) ή ελαφρώς μαγειρεμένα, σχεδόν σε καθημερινή βάση τα οποία αγόραζε φρέσκα από την τοπική ψαραγορά. Πράγματι, στην ελληνική αγορά, η συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης από ανισακίδωση σε ψάρια από το Αιγαίο Πέλαγος έχει τεκμηριωθεί ότι κυμαίνεται μεταξύ 18,8% και 98,8%.
Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση, ο 22χρονος έλαβε φαρμακευτική αγωγή και ανάρρωσε πλήρως.


