Την ανησυχία ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία θα γυρίσουν δεκαετίες πίσω εξέφρασαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, σχολιάζοντας το σχέδιο για την αναδιάταξη του συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Στάθη Τσούκαλο, οι κλινικές-τέρατα που αναμένεται να προκύψουν από τις συνενώσεις δεν θα μπορούν να διοικηθούν και να παρέχουν καλές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνένωση των τεσσάρων Χειρουργικών Κλινικών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου δημιουργείται μία Χειρουργική Κλινική με περισσότερα από 100 κρεβάτια, στα οποία θα είναι υπεύθυνος ένας μόνο συντονιστής! Οι γιατροί εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα τα καταφέρει, ιδίως στις ημέρες της εφημερίας, ενώ προβλέπουν και την επιστροφή των ράντζων – κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία.
«Το εγχείρημα θα φέρει αναστάτωση. Το σχέδιο βασίστηκε σε πρόχειρο σχεδιασμό και στο τέλος ο μόνος που θα επιβαρυνθεί θα είναι και πάλι ο πολίτης» τόνισε ο κ. Τσούκαλος. Οι γιατροί αναρωτιούνται επίσης με ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι συντονιστές διευθυντές των νέων κλινικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρώην συντονιστές των παλιών κλινικών να προσφύγουν στα δικαστήρια, αν διαπιστωθεί ότι η επιλογή νέων γίνει με κομματικά ή άλλα «προσωπικά» κριτήρια.
Τους εκπρόσωπους της ΕΙΝΑΠ απασχόλησε και το θέμα των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν από την Αστυνομία στις 29 Ιουνίου στο Σύνταγμα. Μάλιστα, χθες το πρωί, είχαν σύσκεψη με έντεκα φορείς, σωματεία και ομοσπονδίες εργαζόμενων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία, με στόχο τη συσπείρωση των σωματείων για την υπεράσπιση των διαδηλωτών απέναντι στην αστυνομική βία.
Σοβαρές ενστάσεις αλλά και φόβους ότι τα χειρότερα στην Υγεία έρχονται με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο εκφράζουν και οι εντατικολόγοι. Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), μάλιστα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων του ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας αποτελούν προϊόντα λογιστικής προχειρότητας, που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, εάν αποτελέσει βάση του σχεδιασμού του νέου «υγειονομικού χάρτη» των ΜΕΘ. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η πρόταση είναι «γεμάτη λάθη, αλλά και μακράν των πραγματικών αναγκών. Εμφανίζουν πληρότητα των ΜΕΘ ίση με 75% πανελλαδικά και 80% στην Αθήνα, όταν σχεδόν καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ των ασθενών που χρειάζονται Εντατική».
Ρίτα Μελά