Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται χιλιάδες υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς την ώρα που ανοίγει η κερκόπορτα των απολύσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση, βλέπουν κάθε μήνα τον μισθό τους να μειώνεται.
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΑΔΕΔΥ, η οποία τέθηκε υπόψη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο και το διοικητικό συμβούλιο της συνδικαλιστικής ένωσης, ως το 2015 οι απώλειες στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πλησιάσουν και ενδεχομένως να αγγίξουν το 50% των μισθών που είχαν το 2009, όπως πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία».
Συγκεκριμένα το 2010 έχασαν δύο μισθούς, δηλαδή περίπου 2.500 ευρώ. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα χάσουν την περίοδο 2011-2015 επιπλέον έως τέσσερις μισθούς. Δηλαδή φέτος κατά μέσον όρο οι απώλειες για κάθε δημόσιο υπάλληλο αγγίζουν τα 1.250 ευρώ και μέσα στην τετραετία συνολικά θα χάσουν 5.000 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ως και 8.000 ευρώ!
Την ίδια στιγμή με τη μισθοδοσία του Αυγούστου κατά πάσα πιθανότητα θα δούνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και πάλι τις αποδοχές τους να μειώνονται με τη νέα παρακράτηση 3% υπέρ του ταμείου ανεργίας και του ταμείου πρόνοιας που δίνει το εφάπαξ.
Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μετά τους δύο μισθούς που έχασαν το 2010 θα χάσουν φέτος έναν ακόμη μισθό από τη μείωση του αφορολόγητου, τις έκτακτες εισφορές και τις περικοπές σε τρία βασικά επιδόματα: στο επίδομα ειδικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ως και τα 110 ευρώ τον μήνα, στο κίνητρο απόδοσης 50 ευρώ τον μήνα και στο επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης δικαστικών οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ως 404 ευρώ τον μήνα.
Οι απώλειες στους μισθούς θα επεκταθούν και με το νέο μισθολόγιο, όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ρέππας στη συνάντηση που είχαν απέκλεισε νέες μειώσεις μισθών, κάτι όμως που μόνον ως ουτοπία ακούγεται. «Θα μας βρουν μπροστά τους, στους δρόμους, στις πλατείες, στα σπίτια τους, στις εκλογές» τόνισε στη «δ» κορυφαίο στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, το οποίο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Εκτός από τις σημαντικές απώλειες στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στους οργανισμούς του θα υποστούν σοβαρές ανατροπές και στις εργασιακές τους σχέσεις, όπως η κατάργηση τουλάχιστον 27 οργανισμών που απασχολούν περίπου 7.000 εργαζομένους, η οποία θα ψηφιστεί ως τις 5 Αυγούστου, η αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα, η καθιέρωση μερικής απασχόλησης, οι άδειες άνευ αποδοχών και η σταδιακή μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 μέσω της συνταξιοδότησης, της μη ανανέωσης συμβάσεων, της εργασιακής εφεδρείας, πιθανώς και απολύσεων. Στόχος από 727.000 που είναι σήμερα να μείνουν 577.000 ως το 2015.
Μακάριος Λαζαρίδης