Εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα βρεθούν πάνω από 120.000 εργαζόμενοι. Πρόκειται για το αποτέλεσμα αυθαίρετης απόφασης του υπουργείου Εργασίας, αφού η επιστημονική επιτροπή που είχε συσταθεί είχε εισηγηθεί την αύξηση των επαγγελμάτων τα οποία υπάγονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών. Η νέα λίστα, που είναι αποτέλεσμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων την οποία όρισε το υπουργείο Εργασίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αφαίρεση και νέων ειδικοτήτων στο μέλλον, καθώς προβλέπει την ανά τριετία επανεξέτασή της. Τα συνδικάτα εργαζομένων αντιδρούν έντονα κάνοντας λόγο για αυθαίρετο αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ οι εργαζόμενοι στον τουρισμό απειλούν με κινητοποίησεις μέσα στον Αύγουστο.
Η νέα λίστα, που παραδόθηκε χθες από τη διαρκή επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και η σχετική απόφαση για ενεργοποίηση της λίστας θα εκδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει την αφαίρεση δεκάδων ειδικοτήτων από τη λίστα, μεταξύ των οποίων τους διοικητικούς υπαλλήλους στη βιομηχανία, στα διυλιστήρια και στην Ιχθυόσκαλα, ζαχαροπλάστες, βαρελοποιούς, καμαριέρες, σερβιτόρους, μοντέλα, τραγουδιστές και μουσικούς νυχτερινών κέντρων, κομμωτές, ελεγκτές και εισπράκτορες αστικών συγκοινωνιών, ψήστες, μάγειρες και προσωπικό κουζίνας, τεχνικούς και εκφωνητές ραδιοφώνου.
Στον αντίποδα, στη νέα λίστα εντάσσονται ειδικότητες όπως oι οδηγοί στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές σταθερής και ημισταθερής τροχιάς (π.χ. οδηγοί τρόλεϊ και τραμ), αλιεργάτες, αγροτικοί εργάτες, νοσηλευτές, εναερίτες και υπογείως εργαζόμενοι τεχνικοί στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και εργαζόμενοι σε θερμοκήπια.
Οσοι δουν το επάγγελμά τους να «εκδιώκεται» από τη λίστα θα έχουν μείωση μισθού από 50 έως 250 ευρώ μηνιαίως, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον πέντε έτη εργασίας για συνταξιοδότηση, ενώ οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες κατά 20%. Ομως, και όσοι παραμείνουν στα βαρέα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012, συνεπεία του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους αντί του 55ου που ισχύει σήμερα και για μειωμένη το 58ο αντί του 53ου.
Πάντως, δεν θα επηρεαστούν όσοι συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ. Παράλληλα όσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα διατηρήσουν τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό και μελλοντικά στη σύνταξη, αναλογικά για όσο χρονικό διάστημα ήταν ενταγμένοι στα βαρέα.
Απεργίες στον τουρισμό μέσα στον Αύγουστο
Η αντίδραση των συνδικάτων ήταν άμεση, με τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ να εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε κάθε περικοπή και ανατροπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που δεν βασίζεται σε ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα, αλλά γίνεται με στόχο την ικανοποίηση των εργοδοτών και των δανειστών της χώρας.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό με αφορμή την επαπειλούμενη εξαίρεση ειδικοτήτων του κλάδου από τη λίστα αποφάσισαν την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της ομοσπονδίας τη Δευτέρα για να αποφασιστεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Νεκταρία Σταμούλη