Πυκνό σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό οι επαφές για τη συμμετοχή των ιδιωτών και τα παζάρια για τις επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες. Το Χρηματιστήριο, πάντως, συνεχίζει να κινείται πτωτικά, ενώ ουδείς μπορεί πλέον να μιλάει για αποκλιμάκωση των spreads.
Το χλιαρό ενδιαφέρον για τη χθεσινή έκδοση ιταλικών ομολόγων δείχνει πως το κλίμα αρχίζει πάλι να επιβαρύνεται. Εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσαν χθες πως, αν δεν βελτιωθούν τα επιτόκια δανεισμού, ενδέχεται να μη συμμετάσχουν στο επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η κρισιμότητα των στιγμών για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προκύπτει από τη δεύτερη συνάντηση μέσα σε δύο ημέρες που είχε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλο. Από χθες βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι των ξένων τραπεζών που θα συμμετάσχουν στην «εθελοντική» ανταλλαγή ομολόγων και πραγματοποιούν σειρά επαφών με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και εκπροσώπους της ΕΕΤ.
Από τους όρους συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί και η «τρύπα» που θα κληθούν να κλείσουν οι μέτοχοί τους ή / και το Ελληνικό Δημόσιο. Το εύρος της επιβάρυνσης κινείται μεταξύ 2,5 δισ. ευρώ και 9 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να έχει διαφορετικές εκτιμήσεις από τους ξένους τραπεζίτες για την αποτύπωση της συμφωνίας στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Οι ξένες τράπεζες έχουν ήδη «κουρέψει» τα ελληνικά ομόλογα των χαρτοφυλακίων τους. Ενδεχομένως να κερδίσουν από το «κούρεμα» 21% που επιβάλλει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εντύπωση προκάλεσε χθες και η ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, επικαλούμενη ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιοργάνωσης.
Πάντως, μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία η αγορά δεν γνωρίζει κρίσιμες λεπτομέρειες. Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τις εμπράγματες εγγυήσεις που φέρονται να ζητούν δύο χώρες (Ολλανδία και Φινλανδία), ενώ άγνωστοι είναι και οι τελικοί όροι για το νέο δάνειο, όπως και η τελική συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η νέα βοήθεια θα συνοδευτεί από νέους όρους και νέα μέτρα, επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας. Οι προχθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για τις θυσίες «σε εθνική κυριαρχία» που πρέπει να κάνουν όσοι πέφτουν στην ανάγκη του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά είναι χαρακτηριστικές του κλίματος. Πολλά θα κριθούν από τους ελέγχους της τρόικας που έχουν αρχίσει από τα μέσα της εβδομάδας και θα κορυφωθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Φώτης Κόλλιας
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε αυτό που αποκάλυψε η «δημοκρατία»!
Σε έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται, με βάση όσα προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών, προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για το πρωτοσέλιδο θέμα της «δημοκρατίας» της περασμένης Τετάρτης με το οποίο ήρθαν στην επικαιρότητα οι αναλύσεις μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, σύμφωνα με τις οποίες το δημόσιο χρέος, αντί να μειώνεται, όπως πανυγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση, αυξάνεται.
Μιλώντας χθες σε επιτροπή της Βουλής ο κ. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων ότι με τη συμφωνία των Βρυξελλών επέρχεται μια «ονομαστική μείωση του καθαρού χρέους». Και πρόσθεσε το εξής: «Αναφέρομαι στο καθαρό χρέος, γιατί εάν υπολογίσει κανείς τις εγγυήσεις οι οποίες δίνονται μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση μιας προσωρινής αύξησης του ακαθάριστου συνολικού χρέους».
Δεν πρόκειται, όμως, για εντύπωση αλλά για μια πραγματικότητα. Η Ελλάδα βάσει των όρων του πακέτου της συμφωνίας των Βρυξελλών οφείλει να δανειστεί ένα ποσό περίπου 35 δισ. ευρώ σταδιακά, τα οποία και «θα παρκάρει» σε έναν ειδικό άτοκο λογαριασμό. Το ποσόν αυτό θα λειτουργήσει ως εγγύηση και θα δοθεί τους ομολογιούχους στην περίπτωση που τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Αποτέλεσμα αυτού του δανεισμού είναι να αυξηθεί το ελληνικό χρέος στο 165% του ΑΕΠ φέτος και στο 179% το 2012.
Παραλήρημα Μόσιαλου κατά Ν.Δ., «Wall Street Journal» και… «Financial Times»
Με θράσος ζητεί τώρα και τα ρέστα η κυβέρνηση. Αφού πρώτα κατασυκοφάντησε τη χώρα στα πέρατα της γης, μιλώντας για διεφθαρμένους πολίτες, ψεύτικα στοιχεία και «Τιτανικούς», κατηγορεί -διά του εκπροσώπου της Ηλ. Μόσιαλου ο οποίος επιχειρεί να κάνει κι αυτός «καριέρα» καταφεύγοντας στη φτηνή προπαγάνδα- τη Ν.Δ. δήθεν για ανευθυνότητα, επικαλούμενη τα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων που αξιοποίησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τεκμηριώσει ότι όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής δεν λύνουν το πρόβλημα.
«Η Ν.Δ. μοίρασε κρίσεις σημαντικών οικονομικών αναλυτών που λένε ότι αυτό που αποφάσισε η Ευρώπη δεν είναι ούτε τελεσίδικο ούτε ολόλευκο ούτε λύνει τα προβλήματα» ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στον «Real FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Επιμένοντας, ωστόσο, να παραποιεί την πραγματικότητα και να διαστρέφει τα γεγονότα, ο κ. Μόσιαλος συνέχισε το κουραστικό τροπάρι του. «Δηλαδή τώρα, η Ν.Δ. κάνει πολιτική μέσω της “Wall Street Journal (WSJ)” και των “Financial Times (FT)”, που η “WSJ” τους τελευταίους 18 μήνες ισχυρίζεται ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η χώρα μας, η οικονομία μας είναι να χρεοκοπήσει; Είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διοχετεύει “non paper” με δημοσιεύματα εφημερίδας η οποία συστηματικά υπονόμευε τη χώρα μας τους τελευταίους 18 μήνες; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά για ένα κόμμα» είπε μιλώντας στον ίδιο σταθμό και στρουθοκαμηλίζοντας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να δώσει εξηγήσεις για τις συνεχείς αποτυχίες του κόμματός του και τη φούσκα της δήθεν «εθνικής επιτυχίας» των Βρυξελλών, αναζήτησε άλλοθι στα δημοσιεύματα που δεν του είναι αρεστά. Για την ταμπακιέρα, πάντως, δηλαδή για το αν οι αποφάσεις της Ευρώπης λύνουν το πρόβλημα, δεν βρήκε ούτε λέξη να πει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις δηλώσεις Σόιμπλε για περιορισμό της εθνικής ανεξαρτησίας των χωρών που μπαίνουν στον μηχανισμό «δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης»…