Κάνουν «restart» στα κύτταρα νεφρού

Ελπίδες σε χιλιάδες νεφροπαθείς, που αναγκάζονται να υποβάλλονται στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης και να περιμένουν σε ατέλειωτες λίστες μοσχευμάτων, δίνουν δύο πρωτοποριακές νέες έρευνες. Στην πρώτη, επιστήμονες στην Αυστραλία και την Κίνα κατάφεραν να «επαναπρογραμματίσουν» κύτταρα νεφρού από τα ούρα νεφροπαθών, τα οποία πιστεύουν ότι μελλοντικά θα αποκαθιστούν τη νεφρική λειτουργία σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Στη δεύτερη, κορυφαίοι επιστήμονες από το αμερικανικό Τζον Χόπκινς βοηθούν, μέσω μίας θεραπείας πλασμαφαίρεσης, που εφαρμόζουν πριν από τη μεταμόσχευση νεφρού, ακόμη και ασθενείς που δεν δέχονται εύκολα μοσχεύματα να μην απορρίψουν το μόσχευμά τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης που έχουν, οκτώ χρόνια αργότερα, από το 30% στο 80%.

Η συγκεκριμένη μέθοδος πλασμαφαίρεσης έχει ξεκινήσει ήδη στο Κέντρο Εκτενούς Μεταμόσχευσης του Τζον Χόπκινς από το 1998, αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της σε 211 ασθενείς, το διάστημα 1998-2009. Για αρκετές μέρες πριν και μετά την επέμβαση, οι επιστήμονες αφαιρούν από το αίμα του ασθενούς τα αντισώματα που αντιδρούν στα ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα (HLA), με αποτέλεσμα να μη δέχονται το μόσχευμα, και εφαρμόζουν συμπληρωματική θεραπεία με αιμοσφαιρίνη IVIg. Η μέθοδος βοηθά κυρίως ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού ή αιμοληψία στο παρελθόν και γυναίκες που έχουν γεννήσει, που, επειδή έχουν ήδη εκτεθεί παλιότερα σε μη συμβατικό HLΑ, έχουν αναπτύξει αυξημένη ευαισθησία.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές Σάρον Ρικάρντο από το αυστραλιανό πανεπιστήμιο Μόνας και Μιγκέλ Εστεμπάν από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημόνων βρήκαν πως, ενσωματώνοντας ειδικά γονίδια επαναπρογραμματισμού σε νεφρικά κύτταρα, μπορούν να τα μετατρέψουν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Δηλαδή σε προγονικά βλαστοκύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε υγιή κύτταρα νεφρού και, εφόσον τα μεταμοσχεύσουν στον ασθενή, θα βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας κύτταρα νεφρού από τα ούρα, κάτι που κάνει τη διαδικασία πολύ πιο απλή και εύκολη. Στόχος είναι να βελτιωθεί η κατάστασή τους, ώστε να μη φτάσουν ποτέ στο σημείο να χρειάζονται αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img