Ζωγραφίζουν πυραύλους και όπλα αντί για ήλιους και δέντρα. Οι εμπόλεμες εικόνες άλλωστε είναι η πραγματικότητά τους.
«Πώς παρέχονται σταθερότητα και παιδεία εν μέσω αναταραχών ενός εμφυλίου πολέμου;»
Το ερώτημα του BBC αφορά τα παιδιά της Βεγγάζης, τους μικρούς μαθητές του προπυργίου των εξεγερμένων.
Στη λιβυκή γη των εξεγερμένων, όπου τα σχολεία αγωνίζονται για να επανέλθουν στους συνηθισμένους μαθητικούς ρυθμούς, στα παιδικά σχέδια δεν αποτυπώνεται χαρά και αγάπη, αλλά μίσος και φόβος. Οσο για το ερώτημα που καίει μόνιμα τα χείλη των μαθητών είναι «πότε θα επιστρέψουν σπίτι».
«Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί πολύ. Συχνά δεν θέλουν να έρθουν στο σχολείο. Φοβούνται πως θα τα σκοτώσουν οι μισθοφόροι. Ζητούν επίμονα τους γονείς τους» αναφέρει σχετικά η Naeema Kawofya, εθελόντρια δασκάλα, που, όπως δηλώνει, «έχει να πληρωθεί από τον Μάιο». Ο λόγος που συνεχίζει να διδάσκει είναι «γιατί δεν θέλει να βλέπει πια τα παιδιά στον δρόμο».
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε για τη λειτουργία όλων των σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς και για την πληρωμή των διδασκόντων.
Μονάχα που οι σχολικές εγκαταστάσεις της Βεγγάζης δεν θα είναι διακοσμημένες με φωτογραφίες του «Αδελφού Αρχηγού της Επανάστασης», όπως τα περισσότερα δημόσια ιδρύματα της χώρας. Η κυβέρνηση των εξεγερμένων αποκαθήλωσε τον Μουαμάρ Καντάφι από τους σχολικούς τοίχους.
Την ίδια στιγμή όμως το καθεστώς Καντάφι φέρεται πως αποκαθήλωσε οριστικά τον άνθρωπο που διηύθυνε τον στρατιωτικό αγώνα των εξεγερμένων. Είδηση που αναστάτωσε την πόλη-προπύργιο των αντικαθεστωτικών.
Η είδηση του θανάτου του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ Γιουνίς κοινοποιήθηκε από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο. Ο πολιτικός ηγέτης των εξεγερμένων αντικαθεστωτικών έκανε λόγο για «δολοφονία από πράκτορες υποστηρικτές του Καντάφι», ενώ αναφέρθηκε σε μια σύλληψη σχετική με τον θάνατο του στρατηγού. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον «φόνο» δεδομένου ότι στους κύκλους των εξεγερμένων διαδίδονταν φήμες ότι ο Αμπντούλ Φατάχ Γιουνίς δεν ήταν έμπιστος και ότι διατηρούσε ακόμη επαφές με το καθεστώς Καντάφι, από το οποίο αποσκίρτησε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Δήμητρα Αθανασοπούλου