Καλλιστεία για σκιάχτρα

Προαιώνιοι φύλακες στα χωράφια, στα αμπέλια, στα περιβόλια, στους κάμπους. Με στητό παράστημα, φρουροί παντός καιρού, υπερασπίζονται σθεναρά τον μόχθο αυτών που τα τίμησαν με την επιλογή τους. Γλυπτά, αυτοσχέδια δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, ταπεινά ανθρώπινα ομοιώματα, κουρελιάρηδες που όρισαν τη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες συμβάλλοντας στην προσπάθεια των ανθρώπων της γης για καλή σοδειά.

Η φήμη τους συχνά έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ, αφού δεν έλειψαν ούτε από τα πλάνα ταινιών τρόμου.

Φτιαγμένα από άχυρο, με τα χέρια ανοικτά, ντυμένα με παλιόρουχα και κουρέλια, τα σκιάχτρα κατάφερναν να πετυχαίνουν σχεδόν πάντα τον σκοπό για τον οποίο είχαν δημιουργηθεί: να τρομάζουν τα πουλιά απομακρύνοντάς τα μια και καλή από τους αγρούς και τις σοδειές.

Τρομακτικά, παράξενα απόκοσμα, τα ανθρώπινα ομοιώματα που βαφτίστηκαν σκιάχτρα δεν ήταν μόνο ο φόβος και ο τρόμος των ιπτάμενων εισβολέων, αλλά και οι πιο πιστοί αγροφύλακες των γεωργών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας τα τιμούν αυτές τις μέρες με τον καλύτερο τρόπο.

Εχοντας, δηλαδή, στο μυαλό τους ότι τα σκιάχτρα είναι οι αγόγγυστοι βοηθοί στη δούλεψη των αγροτών, πέταξαν από πάνω τους τις προκαταλήψεις που τα συνοδεύουν και αποφάσισαν να στήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, κάτι σαν ιδιότυπα… καλλιστεία, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να επιστρατεύσουν όλη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Ευφάνταστες κατασκευές με διασκεδαστικά μηνύματα, σκιάχτρα με καρό φορέματα και παραδοσιακές ενδυμασίες, ανθρωπόμορφα ομοιώματα τα οποία αντί για μύτες έχουν κοχύλια και καρότα. Σκιάχτρα φτιαγμένα με μπόλικο μεράκι και όρεξη.

Πίσω από την έξυπνη αυτή ιδέα βρίσκεται ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, που, συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας, πήρε την πρωτοβουλία να στήσει έναν διαγωνισμό, από τους λιγοστούς που γίνονται στην Ελλάδα. Σκοπός του, η ανάδειξη των πέντε καλύτερων σκιάχτρων από τριμελή επιτροπή. Ποια τα κριτήρια της επιλογής; Μα φυσικά η πρωτοτυπία, η εφευρετικότητα, το είδος υλικού και φυσικά η αντοχή του σκιάχτρου.

«Η απόφαση για τον διαγωνισμό πάρθηκε πολύ γρήγορα» εξηγεί στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά. «Ωστόσο, η προθυμία των συμπολιτών μας ήταν μεγάλη. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι γυναικών της περιοχής, ο εμπορικός σύλλογος αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, μεταξύ αυτών και αγρότες» τονίζει η ίδια. Σημαντικό ρόλο στον διαγωνισμό έπαιξε και το εικαστικό εργαστήρι Τριφυλίας, φιλοτεχνώντας γλυπτά σκιάχτρα.

Χθες στην Κεντρική Πλατεία της Κυπαρισσίας «παρατάχθηκαν» όλες οι κατασκευές -40 στον αριθμό- που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες, ενώ σήμερα το βράδυ θα γίνει η τελική επιλογή των top 5 σκιάχτρων, όπως θα αποφασίσουν οι κριτές. «Την επιτροπή αποτελούν ο ζωγράφος Τάσος Αρίδας, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη, αλλά και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Αικατερίνη Καμηλάκη. Του χρόνου η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σε πανελλήνιο επίπεδο εδώ στην Κυπαρισσία» δήλωσε η κυρία Τουρκολιά.

Μάλιστα, οι διοργανωτές ευελπιστούν το 2012 ο διαγωνισμός να συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον γνωστών Ελλήνων εικαστικών. «Ηδη δύο μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα έχουν ενδιαφερθεί για του χρόνου. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε γι’ αυτό. Η επιθυμία μας, ωστόσο, είναι να πραγματοποιηθεί σε ένα μεγάλο αγρόκτημα της Κυπαρισσίας».

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img