Σε νέες, σημαντικές μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου προχωρεί η κυβέρνηση. Με τροπολογίες που κατέθεσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περικόπτεται σειρά ειδικών επιδομάτων απόδοσης. Σύμφωνα με τις σχετικές τροπολογίες, μειώνεται κατά 50%, αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, το κίνητρο απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που σήμερα είναι 57-100 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα. Επίσης μειώνονται:
* Κατά 30% το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Εφτανε τα 208 ευρώ.
* Κατά 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των ερευνητικών κέντρων και ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων, που ξεκινούσε από τα 140 και έφτανε τα 388 ευρώ.
* Κατά 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ, το οποίο κυμαίνεται από 316 έως 426 ευρώ. Επίσης, κατά το ίδιο ποσοστό μειώνονται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, που κυμαίνεται από 136 έως 385 ευρώ, το αντίστοιχο για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και το ειδικό ερευνητικό επίδομα συμβούλων και παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το οποίο κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.
* Κατά 20% το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που κυμαίνεται από 355 έως 450 ευρώ, το αντίστοιχο του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων της Εκκλησίας, το οποίο ανέρχεται στα 274 ευρώ, το επίδομα ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, που κυμαίνεται από 179 έως 464 ευρώ, το ειδικό επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, που κυμαίνεται από 125 έως 364 ευρώ, το ειδικό ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ, το οποίο κυμαίνεται από 180 έως 370 ευρώ, το ερευνητικό επίδομα των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, που ανέρχεται στα 80-110 ευρώ, το ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, που κυμαίνεται από 125 έως 364 ευρώ, το ερευνητικό επίδομα του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που σήμερα διαμορφώνεται στα 258-328 ευρώ, και το επίδομα του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, που κυμαίνεται από 118 ως 153 ευρώ.
* Κατά 15% το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η πάγια αποζημίωση των ιατροδικαστών, η οποία ανέρχεται στα 500 ευρώ, το ειδικό μουσικό επίδομα του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού των ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 647 ευρώ και το ειδικό ερευνητικό επίδομα των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που σήμερα είναι 426 ευρώ.
*Κατά 10% τα ποσά που χορηγούνταν ως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, τα οποία κατά μέσον όρο διαμορφώνονταν στα 700 ευρώ.
Αναμένεται επίσης μείωση 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Σε ετήσια βάση το Δημόσιο θα κερδίσει 293.000.000 ευρώ από τις μειώσεις των επιδομάτων. Στα 39.000.000 ευρώ υπολογίζεται το όφελος από την περικοπή του κινήτρου απόδοσης στους υπαλλήλους των ΟΤΑ και στα 19.000.000 ευρώ από το αντίστοιχο μαχαίρι στη μείωση των απολαβών των εργαζομένων σε ΝΠΔΔ.
Φώτης Κόλλιας
Τα παίρνει όλα με το πολυνομοσχέδιο ο Βενιζέλος
Σε απόλυτο άρχοντα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετατρέπεται ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών παρέχεται στον κ. Βενιζέλο η αποκλειστική αρμοδιότητα να επιλέγει και να αντικαθιστά τους προϊσταμένους όλων των νευραλγικών για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων υπηρεσιών.
Με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να αντικαταστήσει τους προϊσταμένους της γενικής διεύθυνσης φορολογικών ελέγχων, είσπραξης δημοσίων εσόδων, τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, των οργανικών μονάδων του ΣΔΟΕ, των ελεγκτικών υπηρεσιών των τελωνείων, των τελωνείων α΄ τάξης, των περιφερειακών και διαπεριφερειακών ελεγκτικών κέντρων (ΠΕΚ, ΔΕΚ), της ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων και 31 επιλεγμένων ΔΟΥ (εφοριών), με σημαντικό ύψος βεβαιωμένων εσόδων και εισπράξεων (συμβάλλουν περίπου κατά 75% στα συνολικά έσοδα των εφοριών).
Με την απόφαση της τοποθέτησης των προϊσταμένων τίθενται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι, η επίτευξη των οποίων ελέγχεται κάθε τρεις μήνες. Οι προϊστάμενοι τοποθετούνται για θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μία ή περισσότερες φορές, αλλά και να διακόπτεται ανά πάσα στιγμή πριν από τη λήξη της με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Ξαφνική σύσκεψη-μυστήριο με την τρόικα στο υπ. Οικονομικών
Αιφνιδιαστική και άκρως μυστηριώδη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας προκάλεσαν μάλιστα ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, χωρίς όμως να δοθεί κάποια επίσημη πληροφόρηση για το τι συζητήθηκε. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αφορούσε τρέχοντα θέματα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση διαρρέει ψέματα γι’ αυτά που απαιτεί και τελικά παίρνει η τρόικα. Απλά οι Ελληνες τα μαθαίνουν Παρασκευή απόγευμα μέσω τροπολογιών (όπως είχε γίνει και με το μέτρο της αναδρομικής κατάργησης των επιστροφών φόρου από αποδείξεις, που τελικά αποσύρθηκε από τηλεοράσεως από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μόλις δύο ώρες μετά την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή λόγω των οξύτατων αντιδράσεων που προκάλεσε).
Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνιμος εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα Κλάους Μαζούχ. Από την ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς, ο οποίος, σημειωτέον, έχει ουσιαστικά διεξαγάγει και όλες τις διαπραγματεύσεις για το τεχνικό κομμάτι της συμφωνάις ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η σύσκεψη αφορούσε την προετοιμασία του κανονικού ελέγχου της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Στο επίκεντρο ήταν, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, η εφαρμογή των νέων εισπρακτικών μέτρων και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Γερμανία και Γαλλία φοβούνται μήπως χάσουν τα κέρδη τους
«Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία είναι η βάση της ευημερίας μας». Ο Φρανσουά Μπαρουάν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζουν στους «Financial Times» ότι έχουν μεγάλα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ και στοχεύουν να τα προστατεύσουν. Το άρθρο τους έχει τίτλο «Το σχέδιό μας θα σώσει την Ελλάδα και θα προστατεύσει την Ευρώπη» και σε εκείνο ερμηνεύουν τις σύγχρονες προκλήσεις, τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Με το πακέτο μέτρων, το οποίο εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης», υποστηρίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, «αποτρέψαμε τη μετατροπή της κρίσης του χρέους της Ελλάδας σε μία κρίση η οποία θα μπορούσε να βλάψει συνολικώς την ευρωζώνη και το ευρώ. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη απαιτεί υπομονή, μεγάλη αντοχή και όραμα».
Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν είναι αφελείς, είναι εύκολη η ερμηνεία πως δεν είναι και υπεύθυνοι. Εκείνοι απλώς ζήτησαν για την οικονομική κρίση «υπομονή, μεγάλη αντοχή και όραμα». Για λεφτά, «με δεδομένη τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, χώρες της ευρωζώνης από κοινού με το ΔΝΤ θα προσφέρουν νέα χρηματοδότηση», παρατηρούν οι Μπαρουάν και Σόιμπλε.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ
Ο Πάγκαλος πήρε (για λίγο) το αίμα του πίσω
Το αίμα του πίσω έστω και για λίγο πήρε ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος από τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο χθες, μια ημέρα μετά τον… υποβιβασμό του.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος συγκάλεσε ευρεία διακομματική σύσκεψη με αντικείμενο την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου. Οι διευκρινήσεις που έρχονταν δε μέσω διαρροών από το γραφείο του έδειχναν το μέγεθος της ενόχλησής του και δείχνουν ότι ο εμφύλιος των αντιπροέδρων έχει ακόμη πολλούς γύρους.
«Ο κ. Πάγκαλος προήδρευε και προεδρεύει γνωμοδοτικής επιτροπής που λειτουργεί βάσει του τι φέρνουν οι υπουργοί για τους εκάστοτε εποπτευομένους από τους ίδιους φορείς. Αυτό που άλλαξε είναι ότι τα νομοσχέδια που μέχρι πρότινος κατέθετε στη Βουλή ο κ. Ραγκούσης θα καταθέτει στο εξής ο κ. Βενιζέλος» σημείωναν στενοί συνεργάτες του κ. Πάγκαλου. Ο ίδιος δε φέρεται να απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι «εγώ κάνω ό,τι έκανα πάντα, αυτό που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός… ο κ. Βενιζέλος θα εισαγάγει τα νομοθετήματα στη Βουλή», αποδίδοντας την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του στο ότι δεν μπορεί, ως αντιπρόεδρος, να καταθέσει νομοσχέδια στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, εντείνεται η αγωνία περίπου 7.000 εργαζομένων στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς, με την κυβέρνηση να μην αποκλείει κατηγορηματικά τις απολύσεις. Προκρίνοντας εναλλακτικές όπως συνταξιοδότηση, εθελούσια έξοδο, μετάταξη μέσω ΑΣΕΠ, εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και μη ανανέωση συμβάσεων, κανείς δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνουν και απολύσεις. Η κυβέρνηση πάντως παραμένει στην κατεύθυνση της μη απόλυσης μόνιμων ή με σύμβαση αορίστου χρόνου υπαλλήλων, προωθώντας παράλληλα προγράμματα αναδιάρθρωσης στους μεγάλους οργανισμούς (βλ. ΕΡΤ). Το αγκάθι όμως του τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος κριθεί ακατάλληλος για μετακίνηση από το ΑΣΕΠ παραμένει, με κυβερνητικά στελέχη να μην μπορούν να αποκλείσουν την απόλυσή του.