Χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης έχει αποκτήσει πλέον η αντιπαράθεση κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας των αλλαγών που προωθεί η πρώτη με το νέο μισθολόγιο που θα κατατεθεί πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα, των περικοπών επιδομάτων, αλλά και των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα της λευκής απεργίας στο Δημόσιο.
Εκείνο το στοιχείο, πάντως, που κυριολεκτικά αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να ξεκινήσει ο «πόλεμος» ήταν οι συνεχείς συνεντεύξεις του Ηλία Μόσιαλου, στις οποίες χαρακτήρισε κατ’ επανάληψη παράβαση καθήκοντος τη λευκή απεργία, καθώς και τη μη είσπραξη φόρων του Δημοσίου, ρίχνοντας, είναι η αλήθεια, λάδι στη φωτιά, καθώς, σύμφωνα με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, ποτέ δεν έχει υπάρξει τέτοια εισήγηση και πολύ περισσότερο δεν έχει γίνει πράξη η λευκή απεργία στο Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή, οι νέες μειώσεις μισθών που φέρνει το μισθολόγιο δημιουργούν νέες εστίες έντασης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η καθιέρωση του νέου μισθολογίου θα αποκαταστήσει μισθολογικές αδικίες, κυρίως με την περικοπή μισθών υψηλόμισθων υπαλλήλων, καθώς και μικρή εισοδηματική ενίσχυση των πλέον χαμηλόμισθων.
Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ αντιμετωπίζει πολύ διστακτικά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΑΔΕΔΥ, μέχρι το 2015 οι απώλειες στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα πλησιάσουν και ενδεχομένως να αγγίξουν το 50% των μισθών που είχαν το 2009, όπως πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία».
Συγκεκριμένα, το 2010 έχασαν δύο μισθούς, δηλαδή περίπου 2.500 ευρώ. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα χάσουν στην περίοδο 2011-2015 επιπλέον έως τέσσερις μισθούς. Δηλαδή, φέτος κατά μέσο όρο οι απώλειες για κάθε δημόσιο υπάλληλο αγγίζουν τα 1.250 ευρώ και μέσα στην τετραετία συνολικά θα χάσουν 5.000 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται μέχρι και 8.000 ευρώ!
Την ίδια στιγμή, με τη μισθοδοσία του Αυγούστου θα δούνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και πάλι τις αποδοχές τους να μειώνονται με τη νέα παρακράτηση 3% υπέρ του ταμείου ανεργίας και του ταμείου πρόνοιας που δίνει το εφάπαξ.
Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μετά τους δύο μισθούς που έχασαν το 2010, θα χάσουν φέτος έναν ακόμη μισθό από τη μείωση του αφορολόγητου, τις έκτακτες εισφορές και τις περικοπές σε τρία βασικά επιδόματα: στο επίδομα ειδικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών οι απώλειες μπορούν να φτάσουν μέχρι και 110 ευρώ τον μήνα, στο κίνητρο απόδοσης 50 ευρώ τον μήνα και στο επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης δικαστικών οι απώλειες μπορούν να φτάσουν μέχρι 404 ευρώ τον μήνα.
Οι απώλειες στους μισθούς θα επεκταθούν και με το νέο μισθολόγιο, όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ρέππας στη συνάντηση που είχαν απέκλεισε νέες μειώσεις μισθών, κάτι όμως που μόνον ως ουτοπία ακούγεται. «Θα μας βρουν μπροστά τους, στους δρόμους, στις πλατείες, στα σπίτια τους, στις εκλογές» τόνισε στη «δ» κορυφαίο στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, το οποίο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.