Νέος «βηματοδότης» από κοκτέιλ φαρμάκων

Θα μπορούσε ίσως ένα κοκτέιλ φαρμάκων να αντικαταστήσει τη λειτουργία του βηματοδότη σε κάποιους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια; Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, υποστηρίζουν καρδιολόγοι από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Και αυτό γιατί ανακάλυψαν με ποιον τρόπο επιδρά βιολογικά στην καρδιά ένα συγκεκριμένο είδος βηματοδότη, ο αμφικοιλιακός βηματοδότης. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να επαναλάβουν το αποτέλεσμα με φάρμακα ή γενετική θεραπεία.

Ο συγκεκριμένος βηματοδότης χρησιμοποιείται στη θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT), που αφορά τους καρδιοπαθείς στους οποίους οι καρδιακές κοιλότητες χάνουν τον συγχρονισμό κατά τη συστολή και διαστολή τους, δηλαδή, περίπου έναν στους έξι ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο βηματοδότης, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί από την ίδια ερευνητική ομάδα το 2001, «συγχρονίζει» την αριστερή και δεξιά κοιλία της καρδιάς με μικρές ηλεκτρικές ωθήσεις, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε αντίθεση όμως με άλλες περιπτώσεις, η πράξη προηγήθηκε της θεωρίας, αφού οι ειδικοί που τον δημιούργησαν δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο επιδρά βιολογικά στην καρδιά.

Το θεωρητικό κενό ήρθαν να… αναπληρώσουν τώρα, διαπιστώνοντας ότι ο «μηχανισμός» επηρεάζει τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών που ρυθμίζουν τις κινήσεις των καρδιακών μυών. Ο καθηγητής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής Ντέιβιντ Κας παραλληλίζει μάλιστα τις δύο πρωτεΐνες, την Gi και τη Gs με «το φρένο και το γκάζι», τα οποία ελέγχουν την καρδιακή κίνηση. Η πρώτη πρωτεΐνη περιορίζει τις συσπάσεις, ενώ η δεύτερη τις διευκολύνει. Χρειάζεται μία καλή ισορροπία ανάμεσα στις δύο, ώστε, όπως λέει, «να φύγει το πόδι από το φρένο και να αποκατασταθεί ο συγχρονισμός».

«Με αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να εργαστούμε για να αναπτύξουμε εντελώς νέες θεραπείες, όπως ένα φάρμακο ή μία γενετική θεραπεία» λέει ο δρ Κας. Δεν αποκλείει μάλιστα, μέσω μίας ασυνήθιστης θεραπείας (θα «εξαναγκάζει» την καρδιά να συσταλεί ασυγχρόνιστα, για να την επανασυγχρονίσει έπειτα) να πετύχει καλύτερη καρδιακή λειτουργία και για άλλους ασθενείς με ανεπάρκεια.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις