«Προαναγγελία» για απολύσεις και στον στενό δημόσιο τομέα έκανε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Πατώντας στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις» και ότι τα μέτρα μέτρα θα πρέπει να είναι περικοπές δαπανών (η τρόικα ζητάει 125.000 απολύσεις), ο κ. Βενιζέλος, από το ίδιο συνέδριο, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον στενό δημόσιο τομέα». Την ίδια στιγμή, πρόσθετε ότι η ύφεση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, με την εκτίμησή του τώρα πια να κάνει λόγο για 5,5%.
Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών, λίγες μόνο ώρες πριν από την κρίσιμη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία αναμενόταν να κωδικοποιηθούν ποια θα είναι τα νέα χαράτσια που επιβάλλουν οι δανειστές της χώρας, έβαλε… στο κάδρο των απολύσεων και τον στενό δημόσιο τομέα.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο δημόσιος τομέας πρέπει να αποκτήσει τις διαστάσεις που αντιστοιχούν στο πραγματικό οικονομικό μέγεθος της χώρας. Το ίδιο ισχύει για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος, για άλλη μια φορά, δεσμεύτηκε ότι το «ενιαίο μισθολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου».
Την ίδια στιγμή, για την αποτυχία των μέτρων που έως τώρα έχουν ληφθεί, φταίει, πάντα κατά τον κ. Βενιζέλο, «η ανεπάρκεια του διοικητικού μηχανισμού της χώρας». Ετσι, κυβέρνηση και τρόικα… αναγκάζονται να πάρουν «ορισμένα μέτρα εσόδων, λόγω μειωμένης απόδοσης κάποιων άλλων μέτρων». Επίσης, υποστήριξε ότι όσες φορές αυξήθηκαν φόροι και τέλη, έγινε επειδή η κυβέρνηση ήταν «υπό πολύ μεγάλη πίεση και λόγω της αδυναμίας του εισπρακτικού μηχανισμού».
Ο κ. Τράα, από την πλευρά του, αφού επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα των απολύσεων, είπε ότι «πρέπει η κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές», πιέζοντας με τον τρόπο του, ώστε η κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό των υπαλλήλων που θα βγουν στην εργασιακή εφεδρεία και να προχωρήσει σε απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως μετ’ επιτάσεως επιθυμούν οι δανειστές της χώρας.
Βασίλης Αγγελόπουλος