«Εξυπνα» ρομποτικά εξωτερικά «πόδια» βοηθούν την κίνηση ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Τα δεύτερα αυτά κάτω άκρα -ένα είδος εξωσκελετού- προσαρμόζονται γύρω από τα πόδια του ασθενούς και λειτουργούν σαν εξωτερικά υποστηρίγματα, στη διάρκεια των ασκήσεων σε έναν διάδρομο.
Ωστόσο, οι Ολλανδοί επιστήμονες που τα δημιούργησαν οραματίζονται πως μελλοντικά θα μπορούν ακόμη και να συνοδεύουν ασθενείς με κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένους στις καθημερινές τους δραστηριότητες, σαν «ζωντανά» μπαστούνια ή «πι»! Η συσκευή με το όνομα LOPES (Εξωσκελετός Κίνησης Κάτω Ακρων) αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Τβέντε στην ολλανδική πόλη Ενσέντε. Προσαρμοσμένη στους ασθενείς που κινούνται σε έναν διάδρομο, έχει την ικανότητα να προσφέρει στοχευμένη βοήθεια, αφού μπορεί να ελέγξει ποια ακριβώς είναι η κινητική δυσκολία του χρήστη.
«Για παράδειγμα, κάποιοι δεν μπορούν να σηκώσουν τα πόδια τους σωστά» εξηγεί ο δρ Εντουιν βαν Ασελντονκ. «Αυτό που κάνει η συσκευή είναι να “αισθανθεί” ότι το πόδι δεν σηκώνεται σωστά. Επειτα, συγκρίνει αυτό το σήμα με ένα πρότυπο αναφοράς και ασκεί μυϊκή δύναμη ή ροπή, για να βοηθήσει το υποκείμενο στην κίνηση». Μάλιστα, οι ειδικοί εξηγούν ότι σημαντικό μέρος της βοήθειας που προσφέρει είναι ότι «δείχνει» με εμπειρικό τρόπο τις κινήσεις στους ασθενείς, θυμίζοντάς τους λειτουργίες που, σε περιπτώσεις χρόνιων κινητικών προβλημάτων, μπορεί να έχουν ξεχάσει.
Ηδη δύο εταιρίες συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα εμπορικό μοντέλο του LOPES, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε κλινικές αποκατάστασης. Πάντως, η συσκευή δεν είναι η μόνη του είδους. Ερευνητές από το Μπέρκλεϊ έχουν δημιουργήσει τον εξωσκελετό eLegs, μία εναλλακτική πρόταση για το αναπηρικό καροτσάκι, που επιτρέπει επίσης στους ασθενείς να σταθούν στα πόδια τους. Και η ισραηλινή εταιρία ιατρικής τεχνολογίας Argo έχει κατασκευάσει το ReWalk, για να ενισχύσει την κίνηση όσων χρησιμοποιούν μπαστούνι.
Μυρτώ Μπούτση