Χρυσές ίνες και φύκια για τις αρρυθμίες

Για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές έρευνες.

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το πανεπιστήμιο Στάνφορντ βρήκαν δύο διαφορετικούς και ιδιαίτερα εφευρετικούς τρόπους, για να αποκαταστήσουν τον ρυθμό των καρδιακών παλμών.

Οι πρώτοι χρησιμοποιούν ζωντανά επιθέματα από βλαστοκύτταρα με μικροΐνες από χρυσό, οι οποίες βελτιώνουν την καρδιακή αγωγιμότητα! Οι δεύτεροι, γενετικά τροποποιημένα βλαστοκύτταρα, που περιέχουν ένα γονίδιο από… φύκια, το οποίο είναι φωτοευαίσθητο και τους βοηθά να αποκαταστήσουν τον καρδιακό παλμό με εκπομπές φωτός!

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες δημιουργούν ζωντανά επιθέματα, δηλαδή μπαλώματα από βλαστοκύτταρα, προορισμένα να αποκαθιστούν τις καρδιακές βλάβες. Αυτή τη φορά όμως οι ερευνητές από το ΜΙΤ πέρασαν ανάμεσα στα καλλιεργημένα βλαστοκύτταρα μικροΐνες από χρυσάφι, οι οποίες όταν δέχονται δονήσεις ηλεκτρικού ρεύματος συγχρονίζουν και ενδυναμώνουν τη σύσπαση των καρδιακών κυττάρων.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Ντάνιελ Κοχέιν, συνεργάτης του ΜΙΤ από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης, τα επιθέματα με νανοΐνες ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα από τα απλά επιθέματα στη διέγερση με ηλεκτρικό ρεύμα. Στις δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι ενισχύουν την παραγωγή δύο πρωτεϊνών, της τροπονίνης Ι και της κονεξίνης-43, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των καρδιακών συσπάσεων.

Την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πέτυχαν να ελέγξουν τον καρδιακό παλμό μέσω της οπτογενετικής, μιας τεχνικής που συνδυάζει τη γενετική μηχανική με την οπτική.

Καλλιέργησαν λοιπόν στο εργαστήριο βλαστοκύτταρα, στα οποία πρόσθεσαν ένα φωτοευαίσθητο γονίδιο, που συναντάται στον οργανισμό των φυκιών. Οταν τα βλαστοκύτταρα εξελίχθηκαν σε ώριμα κύτταρα του μυοκαρδίου, αυτά διέθεταν μια πρωτεΐνη των φυκιών, την καναλοροδοψίνη-2, η οποία είναι φωτοευαίσθητη, δηλαδή ανταποκρίνεται στους οπτικούς παλμούς. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη ακτινοβολία οι επιστήμονες μπορούν να διεγείρουν τα κύτταρα της καρδιάς με το φως συντονίζοντας τους καρδιακούς παλμούς!

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις