Ενα νέο, το τέταρτο, σενάριο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας, μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα πωληθεί. Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο θα διατηρήσει το ποσοστό του στη σημερινή εταιρία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε, για μια ακόμη φορά, την πώληση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Είπε ότι εξετάζεται το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή, η πώληση θυγατρικών εταιριών (π.χ. της εταιρίας που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς) ή η πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Οσο για τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η τελευταία πρόταση του ΥΠΕΚΑ προβλέπει την πώληση μονάδων της Μεγαλόπολης και του Αμυνταίου, παράλληλα με την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και την ανταλλαγή ισχύος.
Ολα δείχνουν ότι ακόμα και προσωπικό της ΔΕΗ οδεύει προς την εφεδρεία, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να υποστηρίζει ότι, την ίδια ώρα που παρατηρούνται ελλείψεις στις μονάδες και στα ορυχεία, υπάρχει πληθώρα διοικητικού προσωπικού. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ συγκεκριμένο σχέδιο για το προσωπικό, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να αναφέρει τη λέξη «εφεδρεία». Με αφορμή την κόντρα με τη ΓΕΝΟΠ για την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, υποστήριξε ότι «η εταιρία δεν ανήκει στα σωματεία». Επί των ημερών της Ν.Δ. όμως ο ίδιος συμμετείχε μαζί με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ σε «εφόδους» στην αίθουσα διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος απέφυγε επίσης να μιλήσει για τις νέες αυξήσεις που έρχονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ στις αρχές του νέου έτους με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου. Για το θέμα της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι αυτό που απομένει είναι τα συνοδευτικά μέτρα (π.χ. πράσινος δακτύλιος, περιορισμός κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων κ.λπ.). Παραδέχτηκε, επίσης, ότι δεκάδες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) καθυστερούν γιατί είναι αδύνατη η χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.
Φώτης Κόλλιας