Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι πιέσεις της τρόικας για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις στον ευρύτερο και τον στενό δημόσιο τομέα.
Τα νούμερα… δεν βγαίνουν και, για να καλυφθεί ο στόχος του μικρότερου Δημοσίου, θέλουν όχι μόνο να οδηγηθούν στον δρόμο της εφεδρείας οι 30.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2011, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και να γίνουν απολύσεις. Χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, με την κριτική των τροϊκανών να εστιάζεται ξανά στην εφεδρεία, στο ενιαίο μισθολόγιο και στον περιορισμό του δημόσιου τομέα με την κατάργηση φορέων.
Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα απαιτεί:
1. Εργασιακή εφεδρεία: Να επιταχυνθεί η μείωση του δημόσιου τομέα κατά 150.000 υπαλλήλους και να επιτευχθεί έως το 2014 το αργότερο. Αυτό σημαίνει, εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή απόλυση για πάνω από 30.000 δημοσίους υπαλλήλους εντός του 2012. Η τρόικα μάλιστα πιέζει ώστε οι απολύσεις αυτές να επεκταθούν από τον ευρύτερο και στον στενό δημόσιο τομέα. Το σενάριο να βγουν στην εφεδρεία μόνο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μόνο βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση φαίνεται πως δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας, καθώς βλέπουν ότι οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου δεν θα υποχωρήσουν όσο θέλουν. Από την άλλη πλευρά, πιέζουν για περισσότερες συνταξιοδοτήσεις, με το αυξημένο οικονομικό βάρος που θα πέσει στα ασφαλιστικά ταμεία να ζητείται να το καλύψουν τα ίδια με εκποίηση της περιουσίας τους, χωρίς να χρειαστεί μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση.
2. Ενιαίο μισθολόγιο: Εκφράζεται δυσπιστία για το κατά πόσο θα ισχύσει η συμφωνημένη απόφαση για καθολική εφαρμογή του στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Η τρόικα θέλει συγκεκριμένα αποτελέσματα εδώ και τώρα, χωρίς να εξαιρείται κανένας κλάδος εργαζομένων, και πιέζει ώστε να προωθηθούν όλες οι διαδικασίες που αφορούν την κατάργηση επιδομάτων και οι οποίες βέβαια θα προκαλέσουν καθολική μείωση μισθών έως 40% στο Δημόσιο. Ζητά μάλιστα από την κυβέρνηση να μην καμφθεί από τις αντιδράσεις των εργαζομένων με τις καταλήψεις σε υπουργεία τις τελευταίες ημέρες και να εφαρμόσει όσα έχει συμφωνήσει από τον περασμένο Ιούλιο.
3. Διοικητική μεταρρύθμιση: Αλλος ένας τομέας που η τρόικα δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό της. Η κατάργηση των φορέων του Δημοσίου, αλλά και αντίστοιχων διευθύνσεων σε συγκεκριμένους τομείς της κεντρικής διοίκησης, με στόχο να μειωθεί το «τέρας του Δημοσίου» έως και 30%, δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Παρά τις διαβεβαιώσεις Ρέππα ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, η τρόικα επιμένει για συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα, έτσι ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής.
Βασίλης Αγγελόπουλος