Τέσσερις χιλιάδες κουτάκια αναψυκτικών και τρία χρόνια εργασίας χρειάστηκε ο Νίκος Φλώρος για να δημιουργήσει το εντυπωσιακό γλυπτό νυφικό της Γκρέις Κέλι. Στα πρότυπα των περίφημων κοστουμιών όπερας από αλουμίνιο της Μαρίας Κάλλας, που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ο διεθνώς καταξιωμένος Ελληνας καλλιτέχνης έβαλε όλη του τη μαεστρία στο καινούργιο έργο του, το οποίο εκτίθεται εδώ και μερικές μέρες στο National Museum of Women in Arts στην Ουάσινγκτον, έναν από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης, αφιερωμένους στις γυναίκες πέραν του Ατλαντικού.
«Με κάλεσαν από το Μονακό να ξεκινήσω με αυτή την ατομική έκθεση τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο της πριγκίπισσας Γκρέις.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στην Αμερική μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί στο Μονακό» λέει στη «δημοκρατία» ο Ελληνας γλύπτης, που έχει ως βάση του τη Νέα Υόρκη.
Το εντυπωσιακό γλυπτό, το οποίο ο Νίκος Φλώρος εμπνεύστηκε από το αυθεντικό νυφικό που φορούσε η Γκρέις Κέλι στον γάμο της με τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, έχει διαστάσεις 1,87 x 1,5 μέτρα, ενώ μόνο η ουρά του φτάνει τα πέντε μέτρα.
Για την κατασκευή, έχοντας πάντα στο μυαλό του την περίφημη λεπτή δαντέλα του αυθεντικού νυφικού, ο γλύπτης δημιούργησε μια ιδιαίτερα λεπτή και περίπλοκη ύφανση του υλικού που χρησιμοποιεί στα έργα του.
Ετσι, χάρη στην ειδική επεξεργασία του, το νυφικό αναδεικνύει τη δαντέλα στο μπούστο και την ουρά, με όλες τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες, όπως το δέσιμο της ζώνης. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Φλώρος κατασκευάζει τα έργα του από κουτιά αλουμινίου, τα οποία μετασχηματίζονται σε ένα υλικό που θυμίζει ύφασμα.
Για τη μέθοδο αυτής της μετατροπής του αλουμινίου σε «ύφασμα», που τον έκανε γνωστό ανά την υφήλιο, του έχει απονεμηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Το γλυπτό νυφικό της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό, που δημιουργήθηκε προς τιμήν της 30 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, εκτίθεται σε ειδικά αφιερωμένη έκθεση του National Museum of Women in Arts στην Ουάσινγκτον.
Εκεί το πλαισιώνουν ορισμένα επιλεγμένα κοστούμια από αλουμίνιο της Ελληνίδας ντίβας της όπερας Μαρίας Κάλλας, τα οποία ο Νίκος Φλώρος είχε εκθέσει και το περασμένο καλοκαίρι στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο. Πάντως, όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, έχει κι άλλα κοινά καλλιτεχνικά σχέδια γι’ αυτές τις δύο σημαντικές προσωπικότητες, που «έφυγαν» αμφότερες με τραγικό τρόπο από τη ζωή.
Αφού παρουσιάσει την ατομική έκθεση για την πριγκίπισσα στο Μονακό, τον Σεπτέμβριο, θα εγκαινιάσει εκεί αργότερα μια ακόμη, καινούργια, με τίτλο «Φιλία». «Θα είναι αφιερωμένη στην Κέλι και την Κάλλας, οι οποίες υπήρξαν πολύ καλές φίλες. Ο λόγος που θα γίνουν τα εγκαίνια στο Μονακό είναι ότι εκεί γνωρίστηκαν οι δυο τους. Η παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει σε συνεργασία με το Γκριμάλντι Φόρουμ, του οποίου πρόεδρος είναι ο πρίγκιπας Αλβέρτος» συμπληρώνει ο εικαστικός με τις διεθνείς περγαμηνές.
Ο ίδιος έχει στα σκαριά κι ένα έργο, εμπνευσμένο από την πριγκίπισσα Σίσσυ της Αυστρίας, το οποίο θα αποκαλυφθεί στην κεντρική αίθουσα του παλατιού Χόφμπουργκ στη Βιένη. Γεννημένος το 1970 στην Τρίπολη Αρκαδίας, ο Νίκος Φλώρος μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε εικαστικές τέχνες στο Παρίσι, επιστρέφοντας για μερικά χρόνια στην Ελλάδα. για να μεταβεί τελικά μόνιμα στη Νέα Υόρκη το 1999.
Πάντως, δεν ξεχνά ποτέ την πατρίδα του, την οποία επισκέπτεται τακτικά και την περιλαμβάνει πάντοτε στους σταθμούς των μεγάλων εκθέσεών του.
Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του, μεταξύ άλλων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μελά, στην Εθνική Τράπεζα, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Μουσείο Μπενάκη, ενώ έχει τιμηθεί και με πολλά βραβεία. Από τα πιο σημαντικά θεωρούνται εκείνο που του απένειμε το Metropolitan Museum of Art Costume για το κοστούμι της «Κόκκινης βασίλισσας Ελισάβετ».
Ηλίας Μαραβέγιας