Η πυροσβεστική έβαλε φωτιά στον Παπουτσή!

Σήμα συναγερμού για την ορθή υλοποίηση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου Αεροπυρόσβεσης 2012» εκπέμπουν πεπειραμένα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε οι πράξεις και οι παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μην οδηγήσουν σε μια «καμένη Ελλάδα» το καλοκαίρι, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή με την «καμένη Αθήνα».

Οπως έχει αποκαλύψει η «δ», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, ο υφυπουργός Μ. Οθωνας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ελ. Οικονόμου ρισκάρουν την αδυναμία αντιμετώπισης των θερινών πυρκαγιών, καθώς δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις των δοκιμασμένων ελικοπτέρων βαρέος τύπου από τις ΗΠΑ (Erickson) και τη Ρωσία (Scorpion).

Η απόφασή τους είναι καθ’ όλα νόμιμη, αλλά ελήφθη πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η θωράκιση των δασών πριν αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της θερινής πυροσβεστικής περιόδου. Πεπειραμένοι επαγγελματίες του κλάδου προδικάζουν ότι, λόγω της καθυστερημένης απόφασης, οι εναλλακτικές λύσεις της προκήρυξης διαγωνισμού ή της υπογραφής σύμβασης μέσω του στρατιωτικού-εμπορικού φορέα NAMSA δεν θα ευδοκιμήσουν.

Για το ενδεχόμενο του διαγωνισμού δεν επαρκεί ο χρόνος για την ολοκλήρωση των απαραίτητων νομικών διαδικασιών, ενώ για την πιθανότητα της NAMSA υφίσταται το μειονέκτημα της μίσθωσης μόνον «ελαφρών» (και, επομένως, ακατάλληλων για τις ελληνικές ανάγκες) ελικοπτέρων. Αν μάλιστα υιοθετηθεί αυτή η δεύτερη λύση, θα απολεσθεί το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, καθώς η NAMSA, ως στρατιωτικός οργανισμός, δεν μπορεί να χορηγήσει οικονομική ενίσχυση προς τη χώρα μας.

«Καμπανάκι»

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «δ», το νεότερο στοιχείο που ανατρέπει την απόφαση των κυρίων Παπουτσή, Οθωνα και Οικονόμου είναι ότι η γνωμοδότηση αρμόδιων στελεχών της Πυροσβεστικής είναι κατά του δικού τους σκεπτικού.

Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση υπογραμμίζει ότι «το έργο της δασοπυρόσβεσης απαιτεί συνδυασμό εναέριων μέσων, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προκειμένου να καλύπτουν -ανάλογα και με το μικρότερο δυνατό κόστος- τους επιμέρους τομείς» των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό σημειώνεται ότι «απαιτούνται μεσαία μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) για την επιτήρηση και την προσβολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς και βαρύτερα μέσα (σ.σ.: και πάλι αεροσκάφη και ελικόπτερα) για την αντιμετώπιση πυρκαγιών μεγάλης έντασης».

Σε αυτό, ακριβώς, το σημείο επισημαίνεται στη γνωμοδότηση ότι χρειάζεται η μίσθωση τουλάχιστον τεσσάρων ελικοπτέρων βαρέος τύπου, δηλαδή όπως τα προηγούμενα χρόνια και όχι ελαφρού τύπου, ώστε να είναι εφικτές «οι στοχευμένες και από χαμηλό ύψος ρίψεις, οι οποίες είναι και οι πλέον αποτελεσματικές». Προστίθεται, επίσης, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί-διασπαρεί σε πολλές περιοχές της χώρας ανοιχτές δεξαμενές από τις οποίες εξασφαλίζεται, απρόσκοπτα, ο εφοδιασμός των επίγειων και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης. Κατά την ανάλυση ειδικών του κλάδου, τα (όποιου τύπου) ελαφρά ελικόπτερα δεν εγγυώνται την, στο έπακρο, αξιοποίηση της υποδομής των δεξαμενών ανά την Ελλάδα.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα