Νέο μέτωπο με τους υπαλλήλους της Βουλής άνοιξε από χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δρώντας -κατά τους υπαλλήλους της Βουλής- «εκδικητικά», με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τους εξαίρεσε από το δικαίωμα που λέει ότι δημόσιος υπάλληλος που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 ανεξαρτήτως του πότε θα σταματήσει να εργάζεται θα πάρει τη σύνταξη που θα έπαιρνε το 2010, ασχέτως αν μετέπειτα προέκυψαν μειώσεις. Ετσι, μόνο για τους υπαλλήλους της Βουλής και ανεξάρτητα από το αν είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, ισχύει πλέον ότι αν βγουν στη σύνταξη από 1/1/2013 θα πάρουν τη σύνταξη που ισχύει το 2013, δηλαδή μειωμένη κατά περίπου 20%.
Οπως ήταν φυσικό, η ανωτέρω ρύθμιση εκτός από την οργισμένη αντίδραση των υπαλλήλων προκαλεί και νέο κύμα φυγής κυρίως υψηλόβαθμων στελεχών της Βουλής (ήδη έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πάνω από 60 υπάλληλοι), τα οποία τρέχουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από την 1/1/2013 για να προλάβουν τις μειώσεις.
Από την άλλη, η διατύπωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί και οιονεί ομολογία γκάφας του Γιάννη Στουρνάρα σε σχέση με την επίμαχη ρύθμιση που προσπάθησε να εισφέρει στο πολυνομοσχέδιο. Κι αυτό γιατί ο υπουργός Οικονομικών αντελήφθη ότι τροποποίηση σε μισθολόγιο υπαλλήλων της Βουλής δεν μπορεί να γίνει με απλό νόμο. Γι’ αυτό και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε μισθούς ή εφάπαξ.
Γ. Λυκουρέντζος