Αποκάλυψη «Spiegel» για «συμμαχία» μεταξύ ΔΝΤ – ΕΚΤ στο «κούρεμα» 50%

Ενα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα προωθούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Οπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας όπου αναρτήθηκε προδημοσίευση του θέματος, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά «στη μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο “κούρεμα” του χρέους, κατά το οποίο οι πιστώτριες χώρες θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%».

Σύμφωνα με το «Spiegel», «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτο ένα νέο “κούρεμα” προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση», ενώ η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση. Τέλος στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ’ εντολήν της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου. «Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο» τονίζει το «Spiegel».

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», από την άλλη, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της κυριακάτικης έκδοσής της επιβεβαιώνει προηγούμενο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal» ότι υπήρξε «μυστική συνάντηση στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος» την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι της ευρωζώνης συζήτησαν τη μερική εκκαθάριση του χρέους ως το 2015.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης στη γαλλική πρωτεύουσα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015 και ο Σόιμπλε φάνηκε ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο, παρότι το Βερολίνο το διαψεύδει.

«Μπορεί η Γερμανία και τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, ωστόσο το μέτρο αυτό θα μπορούσε απλώς να μετατεθεί χρονικά και όχι να αποφευχθεί» αναφέρει η «Die Welt», η οποία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιλογή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα: αφενός, θα λειτουργούσε ως κίνητρο για την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στη βάση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, το οποίο λήγει το 2014. Αφετέρου, η παραίτηση από τις απαιτήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας περαιτέρω χρηματοδότησης και ως εκ τούτου να καθησυχάσει και το ΔΝΤ.

«Guardian»: Διαγραφή χρέους για «φρένο» στα «αρπακτικά»

«Μια διαγραφή χρέους μπορεί να σταματήσει το τσιμπούσι που έχουν στήσει τα αρπαχτικά στην Ελλάδα» ήταν ο τίτλος ενός πολύ ενδιαφέροντος άρθρου που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «The Guardian». Η δημοσιογράφος αναφέρεται στην περίπτωση της Αργεντινής και στην απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία πρέπει να πληρωθούν οι κάτοχοι ομολόγων της χώρας που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους που είχε πραγματοποιηθεί. Οι ομολογιούχοι αυτοί είναι επενδυτικές εταιρίες, που στο δημοσίευμα χαρακτηρίζονται «εταιρίες αρπαχτικά» και οι οποίες στην ουσία έπαιξαν κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Εάν σχεδιαστεί μια διεθνής διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αυτό θα είναι μια εξαιρετική διπλωματική άσκηση. Θα είναι, επίσης, καλύτερη λύση για την Ελλάδα απ’ ό,τι το οικονομικό και κοινωνικό χάος που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, καθώς οι τύραννοι ομολογιούχοι θα προσπαθούν πάντα να επιβάλουν τις διεκδικήσεις τους μέσω των δικαστηρίων» καταλήγει το δημοσίευμα.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα