Καρότο και μαστίγιο για τις τράπεζες!

Οφέλη αλλά και ζημίες φέρνει για τις τράπεζες η συμφωνία του Eurogroup. Επηρεάζονται θετικά από την ανακεφαλαιοποίηση, όμως είναι άγνωστο πώς θα επιδράσει πάνω τους η επαναγορά των ομολόγων. Αν και λέγεται ότι η επαναγορά θα είναι εθελοντική, αρκετοί τραπεζίτες φοβούνται ότι η διαδικασία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι που θα είχε και υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Εξάλλου, ήδη αυξάνονται οι φωνές που ζητάνε από τις τράπεζες να αλλάξουν ομόλογα που λήγουν το 2020 και μετά με ρευστό τώρα.

Την ίδια στιγμή, ανακεφαλαιοποιούμενα τα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύουν την κεφαλαιακή βάση τους, προσφέροντας σε δεύτερη φάση ασφάλεια και στους καταθέτες. Υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους που από το 2009 και μετά παρατηρήθηκε τεράστια διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό (εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ) ήταν εκτός της αβεβαιότητας και το κλονισμένο τραπεζικό σύστημα.

Κινδύνους ανάλογους των τραπεζών σχετικά με το εθελοντικό που μπορεί να γίνει στην πορεία υποχρεωτικό αντιμετωπίζουν και τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, ως γνωστόν, απώλεσαν εξαιτίας του πρώτου PSI περίπου 12 δισ. Ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει να δει κάποιος και τι θα γίνει με τους ιδιώτες ομολογιούχους. Το πρώτο PSI τους τσουρούφλισε και τους τροφοδότησε με χαρτιά μικρότερης αξίας που λήγουν μέχρι το 2042. Πάντως, είναι βέβαιο ότι και οι συγκεκριμένοι θα μπουν στη στόχευση της νέας επαναγοράς με κίνητρο το «έλα να πάρεις τώρα μετρητά (έστω και λίγα) και να μην περιμένεις μέχρι το 2042»… Η κατάσταση με τους συγκεκριμένους ανθρώπους αγγίζει τα όρια της τραγωδίας, καθώς δόθηκαν νέα ομόλογα σε κάποιους υπέργηρους με λήξη σε τριάντα χρόνια…

Περίπου 1,65 δισ. από τη δόση με βάση τα έως τώρα στοιχεία θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή χρεών ιδιωτών προμηθευτών, σε σύνολο ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Οταν το κράτος πληρώσει τους προμηθευτές του, ένα τμήμα από αυτά τα χρήματα θα επιστρέψει στα δημόσια ταμεία μέσα από φόρους. Υπό την έννοια αυτή τα κρατικά έσοδα θα ενισχυθούν, έστω και προσωρινά.

Τα νοικοκυριά είναι ίσως αυτά που θα αισθανθούν λιγότερο το «άγγιγμα» της δόσης. Ηδη τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης έχουν περικοπεί σε επίπεδο που αγγίζει το 35% και θα περικοπούν περισσότερο με το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται. Συνεπώς για τους συγκεκριμένους ανθρώπους λίγη σημασία έχουν οι πανηγυρισμοί. Εξάλλου, στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει το 1.500.000 άτομα και οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το φαινόμενα μόνο με ευχολόγια και διαπιστώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα