Βίλα Αμαλίας

Σχεδιασμένη από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, η έπαυλη Αργυρόπουλου, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, μετονομάστηκε σε Βίλα Αμαλία από την ομάδα αντιεξουσιαστών που την κατέλαβαν το 1990. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια της ίδιας ομάδας να καταλάβει τη βίλα που έχτισε ο Οθωνας για τη βασίλισσα Αμαλία, στη λεωφόρο Συγγρού. Μετά την εκκένωση του κτιρίου της Συγγρού από την Αστυνομία, οι καταληψίες βρήκαν νέο «στέκι» στην εγκαταλελειμμένη έπαυλη της οδού Χέυδεν και αποφάσισαν αλλάξουν την ονομασία της, θεωρώντας ότι η κατάληψη αποτελούσε συνέχεια της πρώτης απόπειρας.

Η πολύπαθη Βίλα Αμαλία χτίστηκε μεταξύ 1860 και 1862 και στέγασε για δεκαετίες το θρυλικό 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Από το νεοκλασικό με την επιβλητική κεντρική είσοδο, τα ξύλινα πατώματα, την εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα που οδηγούσε στον πρώτο όροφο και την περίτεχνη γύψινη διακόσμηση στα ταβάνια, πέρασαν ως μαθητές σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και επιχειρηματίες.

«Το σχολείο πέρασε ημέρες μεγάλης ευρωστίας και δόξας, όταν ήταν γυμνασιάρχης ο θεολόγος Πάνος Πάτρας, από το 1947. Παρότι ήταν συντηρητικός πολιτικά, απόδειξη ότι ο γιος του ήταν υπουργός της χούντας, στήριξε το σχολείο από άποψη πειθαρχίας και κατάφερε να βγάλει μαθητές με μεγάλες αξίες και δύναμη. Η αυλή ήταν πολύ μικρή και κάναμε γυμναστική στο γυμναστήριο του Πανελληνίου, στην οδό Μαυρομματαίων. Εκείνες οι εποχές ήταν πολύ δύσκολες, με τεράστια φτώχεια. Για να επιζήσουμε μας έδιναν κάθε πρωί στο σχολείο γάλα με κακάο και σταφιδόψωμο» θυμάται ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Στην Κατοχή η Βίλα Αμαλία επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε για ένα διάστημα ως διοικητήριο, ενώ μετά το τέλος του πολέμου «υποδέχθηκε» ξανά τους μαθητές του γυμνασίου. Το 1975, μετά τη μεταστέγαση του σχολείου σε κτίριο της πλατείας Βάθη, η κυριότητα της Βίλας πέρασε στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως το 1990, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για αξιοποίησή του, το κτίριο παρέμεινε κλειστό και άδειο. Το διατηρητέο νεοκλασικό ανήκει εδώ και λίγο καιρό στον Δήμο Αθηναίων.

Καμίνης: Θα ξαναγίνει εκπαιδευτήριο

Στη χθεσινή παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων, που περιλαμβάνει 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 35.500.000 ευρώ, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανέφερε ότι η Βίλα Αμαλία θα γίνει πάλι σχολείο. «Δεν με ενδιαφέρει το αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, στη Βίλα θα γίνει αυτό που προβλέπεται, δηλαδή σχολείο» είπε ο κ. Καμίνης, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν ή να κατεδαφισθούν 500 εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά στην Αθήνα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img