Την ώρα που το νέο «άνοιγμα» του Πάνου Καμμένου στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τη δυσαρέσκεια ορισμένων βουλευτών και στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς συνεχίζονται.
Στη νεοσύστατη κίνηση Ελλήνων Πρωτοβουλία, μετά τον Νίκο Σταυρογιάννη, προσχώρησε προχθές και δεύτερος εν ενεργεία βουλευτής, ο Γιάννης Κουράκος, που μαζί με τον Κ. Μαρκόπουλο είχε αποχωρήσει από τους ΑΝ.ΕΛ.
Αντίθετα, αποχωρήσεις, και μάλιστα μαζικές, υπήρξαν από πρώην βουλευτές και στελέχη του ΛΑΟΣ (Γιάννης Κοραντής, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, Αστέριος Ροντούλης, Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη κ.ά.), μερικοί από τους οποίους μάλιστα έως τώρα ήταν πολύ κοντά στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ηδη, όπως έκαναν γνωστό, προετοιμάζουν μια νέα αντιμνημονιακή πρωτοβουλία, το Πατριωτικό Κέντρο, που δείχνει να συγκλίνει με τις θέσεις του Πάνου Καμμένου. Παράλληλα, αντάλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις με τον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος κάνει λόγο για ανάγκη «ανανέωσης και σταθερής ιδεολογίας», ενώ φέρεται ότι επιδιώκει την επαναπροσέγγισή του με τη Ν.Δ. ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος. Τον δρόμο της επιστροφής στη Ν.Δ., όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία», προσπαθεί να πάρει ήδη και ο Κώστας Μαρκόπουλος.
Στο μεταξύ, σε ένα τμήμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων -με τους οποίους, πάντως, συμπαρατάσσεται και επισήμως από την Παρασκευή ο Νίκος Νικολόπουλος- μόνο ευχάριστα δεν ακούστηκε η νέα δήλωση φιλίας από τον Π. Καμμένο, εντός της εβδομάδας, προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα «φλερτ» διαρκείας, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, πριν από τις εθνικές εκλογές, και ανά τακτά διαστήματα αναθερμαίνεται είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.
Η φράση του κ. Καμμένου ότι «με όλους είναι ανοικτό το θέμα της συνεργασίας από τη στιγμή που θα διώξουμε τα Μνημόνια και τις δυνάμεις κατοχής», καθώς και η αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «έχει αρχίσει και μαζεύει τους διάφορους περίεργους τύπους οι οποίοι βγαίνουν και μιλάνε», προκάλεσαν τη δυσφορία αρκετών εντός του κόμματός του. Βουλευτές όπως οι Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Τέρενς Κουίκ και Μίκα Ιατρίδη, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, δηλώνουν την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη τακτική, καθώς -όπως υποστηρίζουν- η ιδεολογία τους απέχει πολύ από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι δεν προήλθαν από «παρθενογένεση», αλλά είναι γέννημα θρέμμα του χώρου της Κεντροδεξιάς. Αντίθετα θετικά διακείμενος στην προσέγγιση με την Κουμουνδούρου είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, με «μαοϊκές» ιδεολογικές καταβολές, ενώ θετική είναι η εικόνα που έχει για τον Αλέξη Τσίπρα και ο Παύλος Χαϊκάλης.
Και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παρόλο που οι ενστάσεις είναι έντονες, δεν λείπουν -κυρίως από πασοκογενή στελέχη- οι φωνές οι οποίες δεν αποκλείουν μετεκλογική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. «Δεν πρέπει να υψώσουμε κανένα τείχος, ούτε στους Ανεξάρτητους Ελληνες», υπογράμμισε προ μιας εβδομάδας ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς, ενώ πολύ πρόσφατη είναι και η παραδοχή του Δημήτρη Παπαδημούλη ότι «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία».
Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές διερεύνησης ενός τέτοιου ενδεχομένου είναι ο καθηγητής -και επικεφαλής της αντιμνημονιακής κίνησης Πράττω- Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συνυπήρξε με τον κ. Μαριά στην Ενωτική Κίνηση πριν από 1,5 χρόνο και μόλις την περασμένη εβδομάδα διερωτήθηκε με νόημα: «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στη ΔΗΜ.ΑΡ. παρά στον Νότη Μαριά».