Ιστορίες τοκογλυφίας (στη Θεσσαλονίκη) με τον Μάρκο Καραμπέρη

Στρατηγείο του, ένας γυάλινος πύργος στην περιοχή των Σφαγείων της Θεσσαλονίκης. Κάμερες και ένας στρατός από μπράβους μεσολαβούσαν για να προσεγγίσει κάποιος το γραφείο του. Πάνω του, ένα πιστόλι και δύο κινητά τηλέφωνα. Είναι η εικόνα που αντίκριζαν οι επισκέπτες του. Ετσι τους υποδεχόταν. Μάρκος Καραμπέρης. Ενας θρύλος της Θεσσαλονίκης, που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στη νύχτα της συμπρωτεύουσας.

Ποιος δεν είχε κάνει έστω και ένα πέρασμα από τα πετυχημένα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που κληρονόμησε από τον πατέρα του; Το αστέρι του έσβησε ξαφνικά, όταν τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε με χειροπέδες. Τα στοιχεία για τη δράση της «κόζα νόστρα του Βορρά», όπως ονόμασαν την ομάδα του, ήταν καταιγιστικά. Ο γυάλινος πύργος άρχισε να καταρρέει και τα στόματα να ανοίγουν. Η Αστυνομία τον θεωρεί εγκέφαλο ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα τοκογλυφίας που έδρασε ποτέ στη βόρεια Ελλάδα. Από άρχοντας κατέληξε… αποθηκάριος στις Φυλακές Νιγρίτας και από εκεί επέστρεψε, κατά σύμπτωση, στην ίδια γειτονιά όπου βρίσκονταν τα γραφεία της επιχείρησής του, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησε η δίκη του.

Ο Μάρκος Καραμπέρης είναι ο πρωτότοκος γιος του περίφημου Θωμά Καραμπέρη, του άρχοντα της νύχτας της Θεσσαλονίκης, του οποίου τα μαγαζιά μεσουρανούσαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Ο πατέρας του ήταν σκληρός άνθρωπος, «ψημένος» στις κακοτοπιές και με διασυνδέσεις, αφού από τα τραπέζια του είχαν περάσει όλοι οι Ελληνες πολιτικοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι ισχυροί. Ο Θωμάς Καραμπέρης άφησε κληρονομιά στον Μάρκο το 1991 τρία νυχτερινά μαγαζιά, που εκείνη την εποχή αποτελούσαν «must» στη νυχτερινή διασκέδαση της πόλης. Τη Νεράιδα, το Αλέξανδρος Παλλάς και τη Θεσσαλονικιά. Από το πάλκο τους πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, από τον Πάριο και τον Βοσκόπουλο, μέχρι τη Βίσση, τη Γαρμπή, τον Καρρά. Ολη η πόλη ήξερε τον Καραμπέρη και ο Καραμπέρης είχε παντού τις κατάλληλες γνωριμίες.

Λέγεται ότι ο Θωμάς Καραμπέρης άφησε στον Μάρκο κι ένα τεράστιο πιθάρι γεμάτο χρυσαφικά, τιμαλφή και κοσμήματα ανυπολόγιστης αξίας, για το οποίο υπήρξε δικαστική διαμάχη και με μία από τις συζύγους του.

Ο Μάρκος παντρεύτηκε δύο φορές κι ισάριθμες πήρε διαζύγιο. Στον πρώτο του γάμο, στον οποίο κουμπάρος ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, έκανε τα δύο του παιδιά, τον Θωμά (το όνομα του πατέρα του) και τον Αλέξανδρο. Μάλιστα, ο γιος του Θωμάς είναι επίσης κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση και κάθεται στο εδώλιο μαζί με τον πατέρα του, ενώ όσο καιρό ήταν κι εκείνος προφυλακισμένος, βρίσκονταν στο ίδιο κελί στη Νιγρίτα Σερρών.

Στα κέντρα του γίνονταν όλοι οι κοσμικοί χοροί της Θεσσαλονίκης, από αθλητικούς συλλόγους και παρατάξεις κομμάτων, μέχρι… πάρτι σχολείων και κοπές πίτας. Ανθρωποι της νύχτας λένε ότι είχε άλμπουμ ολόκληρα με διάσημους πελάτες στα μαγαζιά του.

Το 2003, τα χρυσά χρόνια της εργολαβίας, ο υπόδικος πλέον επιχειρηματίας ίδρυσε την εταιρία Καραμπέρης Ακίνητα, με έδρα ακίνητο στην πλατεία Βαρδαρίου, δίπλα στα κέντρα αδυνατίσματος Πρίνου. Το 2007 πούλησε το Αλέξανδρος Παλλάς αντί 3.500.000 ευρώ, ενώ αργότερα πούλησε και τα δύο άλλα κέντρα του, άγνωστο για πόσα χρήματα.

«Εκρηκτικός χαρακτήρας»

Οι ιστορίες για τον βίο και την πολιτεία του Μάρκου που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη είναι πολλές. Πριν από πολλά χρόνια, σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ικτίνου, στον 7ο όροφο, έπειτα από φοβερό καβγά με κάποια σύντροφό του, λέγεται ότι πέταξε το σκυλάκι της από το παράθυρο!

Στο χέρι του είχε πάντα το κομποσκοίνι του, λάτρευε τα ριγέ κουστούμια, φορούσε σοφιστικέ γυαλιά. Ηταν πολύ θρήσκος, λένε όσοι τον ξέρουν, αλλά απρόβλεπτος, εκρηκτικός.

Μετά τη σύλληψή του άρχισε να αποκαλύπτεται ένα άλλο πρόσωπο.

«Θα με εκτελούσε έξω από εκκλησία!»

Οι αποκαλύψεις για τη δράση της ομάδας του σόκαραν τη Θεσσαλονίκη. Θύματα του Καραμπέρη περιέγραφαν πώς κατέληξαν να παίρνουν ψυχοφάρμακα και έφτασαν ένα βήμα πριν από την αυτοκτονία για να γλιτώσουν από τον ασφυκτικό κλοιό και τις πιέσεις που τους ασκούσε για να επιστρέψουν τα χρωστούμενα.

«Προσπάθησα με κάθε τρόπο να γλιτώσω, αλλά δυστυχώς έχω καταστραφεί εξαιτίας του Καραμπέρη. Παίρνω ψυχοφάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Ρέκλος, ένας εκ των κύριων μαρτύρων κατηγορίας του κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβιασμών. Ηταν ένας από τους πρώτους που βρήκαν το κουράγιο να περάσουν το κατώφλι της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για να καταγγείλουν τη δράση της «μαφίας» του Βορρά. «Εφτασα στο σημείο της αυτοκτονίας. Οντας ζωντανός- νεκρός, έκανα καταγγελία στην Ασφάλεια. Δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου και επίθεση με περίστροφο στο Κορδελιό. Μπράβος του Καραμπέρη θα με εκτελούσε εν ψυχρώ έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Είχε πολλούς μπράβους για να μη φαίνεται ο ίδιος ο Καραμπέρης» τόνισε ο κ. Ρέκλος.

Υπάρχουν κάποιοι που περιγράφουν όμως και άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του Καραμπέρη. Λέγεται ότι λίγο καιρό προτού αποκαλυφθεί η δράση του, ίσως διαισθανόμενος την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα, δώρισε στις Φυλακές Διαβατών μερικές τηλεοράσεις! Ηταν ένα δείγμα του καλού χαρακτήρα του, λένε άνθρωποι από το περιβάλλον του. «Πού να το ‘ξερε όμως ότι θα τον πήγαιναν στις Φυλακές Νιγρίτας» σχολίασαν όσοι έμαθαν για τη δωρεά.

Το όνομα Μάρκος Καραμπέρης αντηχεί εδώ και λίγο καιρό στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αφού άρχισαν και οι δίκες των παρακλαδιών της ομάδας του. Οι αποκαλύψεις του περασμένου Ιανουαρίου ανέφεραν ότι συνολικά τέσσερα κυκλώματα τοκογλύφων απομυζούσαν τη βόρεια Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Καραμπέρης ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον ΛΑΟΣ, στον συνδυασμό του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο Μάρκος λάτρευε τη «μεγάλη ζωή», είχε χρήμα και το έδειχνε: από τα πανάκριβα αυτοκίνητα και τα ρολόγια του, μέχρι τα ακριβά κοστούμια και τα μανικετόκουμπα. Τα ταξίδια δεν έλειπαν από τη ζωή του, όπως και η διασκέδαση, την οποία μάλλον είχε στο αίμα του με δεδομένο ότι μεγάλωσε μέσα στα νυχτερινά μαγαζιά του πατέρα του. Από τους καλλιτέχνες, αδυναμία είχε στον Αντώνη Ρέμο.

Υπογραφές με… πιστόλι στο κρόταφο

Τα έργα και οι ημέρες του Μάρκου Καραμπέρη περιγράφονται αναλυτικά στις καταθέσεις που έδωσαν τα θύματα του και οδήγησαν στο ξήλωμα του κυκλώματος και τον ίδιο και τους συνεργάτες του στο σκαμνί. Σύμφωνα με όσα εξιστόρησαν στις αρχές:

Επιχειρηματίας κατέθεσε ότι δανείστηκε τμηματικά 30.000 ευρώ με επιτόκιο 5% μηνιαίως. Ανέφερε δε ότι προκειμένου να δανειστεί αυτά τα χρήματα, ο Καραμπέρης τον εξανάγκαζε να του δίνει ως εγγύηση επιταγές πελατών του και τον υποχρέωνε να υπογράφει συμφωνητικό στο οποίο φαινόταν ότι έχει δανειστεί χρήματα άτοκα! Σε τέσσερις μήνες τού επέστρεψε 40.000 ευρώ ευρώ, δηλαδή το κέρδος για τον Καραμπέρη ήταν 10.000 ευρώ σε τέσσερις μήνες. Ισως αυτή να ήταν η αμοιβή που θεωρούσε ότι δικαιούνταν, αφού χρειαζόταν κάθε φορά που το θύμα καθυστερούσε μία δόση να τον εκβιάζει με τηλεφωνικές απειλές.

Εμπορος αναγκάστηκε να πάει στον Καραμπέρη επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από τις τράπεζες λόγω οικονομικών προβλημάτων. Δανείσθηκε 5.000 ευρώ με μηνιαίο επιτόκιο 10% και σε διάστημα τριών μηνών του επέστρεψε εμπόρευμα εμφιαλωμένα κρασιά αξίας περίπου 2.500 ευρώ και μια επιταγή τρίμηνη 6.500 ευρώ. Στη συνέχεια τού έδωσε άλλη μια ισόποση επιταγή χωρίς να πάρει πίσω την πρώτη και επειδή δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των επιταγών, ο Καραμπέρης αρχικά τον εκβίαζε με απειλές, ενώ στην συνέχεια έχοντας στα χέρια του τις δυο επιταγές του, με έκδοση διαταγής πληρωμής έκανε κατάσχεση εμπορεύματος αξίας 70.000 ευρώ! Μία μέρα, τρεις μπράβοι πήγαν στο μαγαζί του και απείλησαν την κόρη του, ενώ κουκουλοφόρος απεσταλμένος του Καραμπέρη, όπως υποστηρίζει, δεν δίστασε να τον απειλήσει έξω από εκκλησία.

Θύμα του κυκλώματος που από φόβο δεν δέχθηκε να καταθέσει στην αστυνομία περιέγραψε ότι για 40.000 ευρώ που δανείστηκε επέστρεψε 80.000 ευρώ και βρέθηκε να χρωστάει άλλα τόσα ως αρχικό κεφάλαιο και τόκους. Για τα χρήματα αυτά έδωσε τραπεζικές επιταγές ως εγγύηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του. Ο Καραμπέρης τον κάλεσε στο γραφείο του για να βρουν λύση αλλά εκεί βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και εξαναγκάστηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με την οποία αναιρούσε την αίτηση ανακοπής που είχε κάνει για να μην του πάρουν το σπίτι.

Η ταρίφα της μαφίας και η λίστα θυμάτων!

Η λίστα με τα θύματα δεν τελειώνει εδώ. Αλλος επιχειρηματίας κατέφυγε στην Αστυνομία για να περιγράψει ότι τα προβλήματα ρευστότητας τον οδήγησαν στο κύκλωμα, από το οποίο δανείστηκε τμηματικά 348.000 ευρώ, εκ των οποίων επέστρεψε 210.000 ευρώ. Επειδή δεν μπορούσε να του δώσει επιταγές ως εγγύηση εξαιτίας προβλήματος δανειοδότησης από τις τράπεζες, ο Καραμπέρης τον ανάγκασε να υπογράψουν τα παιδιά του συναλλαγματικές επιταγές ύψους 400.000 ευρώ και να βάλουν προσημείωση την κατοικία τους, που είναι εμπορικής αξίας 900.000 ευρώ! Τρομοκρατημένος, ο επιχειρηματίας πήρε και τον γιο του στην Αστυνομία για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.

Η ταρίφα του κυκλώματος ήταν 5% με 10% επιτόκιο ανά μήνα, εξασφαλίζοντας τεράστιες αποδόσεις, που θα τις ζήλευε ακόμη και το πιο υγιές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Το χρήμα έρεε, αφού ο στρατός του Καραμπέρη φρόντιζε να μην υπάρχουν χρωστούμενα.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας που ασχολήθηκαν με τη δράση του Καραμπέρη τον χαρακτηρίζουν αρχηγό και διευθύνοντα μιας μεγάλης εγκληματικής ομάδας. «Είναι αυτός που επιλέγει τα θύματα, τα οποία η οργάνωση δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα, και είτε ο ίδιος είτε δίνοντας εντολή σε άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης φροντίζει να γίνει η επικοινωνία του υποψηφίου θύματος με την εγκληματική οργάνωση, με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση της ανάγκης του και τη συνομολόγηση σχετικών δανείων με τοκογλυφικά ωφελήματα» ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα της Αστυνομίας για την υπόθεση, η οποία εκδικάζεται αυτές τις μέρες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Το γράμμα του κυρίου «Επτά θάλασσες»

Παράγοντες της δίκης ανέφεραν ότι όλα αυτά τα περιστατικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού από την εκδίκαση θα προκύψουν συνταρακτικά στοιχεία και για άλλα θύματα. «Το κύκλωμα ευθύνεται και για άλλες αυτοκτονίες στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στη δίκη θα οδηγήσουν σε αναψηλάφηση των υποθέσεων για άτομα που αυτοκτόνησαν στην πόλη υπό την πίεση και τις απειλές των τοκογλύφων» δήλωσε μάρτυρας στην υπόθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δίκη θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Και όντως έτσι είναι. Για πρώτη φορά στη δίκη είδε το φως της δημοσιότητας το χειρόγραφο σημείωμα που άφησε λίγο προτού βάλει τέλος στη ζωή του, πνιγμένος από τα χρέη, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μαριόλης, από το γνωστό εστιατόριο Επτά θάλασσες.

«Το συγνώμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν είναι αρκετό στο Θεό. Συγνώμη ζήτησα από τους δικούς μου, γιατί δε τους άκουσα. Μπορεί να φαίνεται δειλία η κατάληξη. Δεν ήταν κανείς εκεί να με προστατέψει όταν το χρειαζόμουν. Δεν φταίω, ήλπιζα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Ζήτησα από το Θεό συγχώρεση» έλεγε, μεταξύ άλλων, το σημείωμα, που διαβάστηκε από τον εισαγγελέα προκαλώντας ανατριχίλα στο δικαστήριο.

Λέγεται ότι ο επιχειρηματίας βούτηξε στο κενό λόγω της ασφυκτικής πίεσης που του είχε προκαλέσει ο Καραμπέρης, κάτι που θα κληθεί να διαλευκάνει το δικαστήριο σε μία δίκη που αναμένεται να διαρκέσει πάνω από έναν μήνα.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

Advertisement 4