Υπό… εκτόξευση (αμέσως) οι πρώην της Ολυμπιακής!

Οι τελικές λίστες με τους κλάδους, τις υπηρεσίες και το εκπαιδευτικό επίπεδο του προσωπικού που θα τεθεί σε κινητικότητα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια της Κυβέρνησης (Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης), κλείδωσαν την περασμένη Δευτέρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) και τις αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Σύμφωνα με αυτές, στο στόχαστρο μπαίνουν υπάλληλοι γενικών ή διοικητικών καθηκόντων που έχουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου αλλά και προσωπικό που έχει μεταφερθεί από την Ολυμπιακή σε διάφορες υπηρεσίες των υπουργείων. Πλην των 3.000 δημοτικών αστυνομικών, σε καθεστώς κινητικότητας θα εισέλθουν 1.500 εκ των διοικητικών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας, 1.681 από την Υγεία, 600 εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία και υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται και η μετακίνηση από το υπουργείο Υποδομών στις αποκεντρωμένες περιφέρειες ειδικοτήτων (μηχανικοί κ.λπ.) από υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

«Διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη, όλοι πλέον γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν» σχολίαζαν πριν από λίγες ημέρες πηγές κοντά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σαφές και από τα στοιχεία που συνέλεξε η «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υπουργεία απλώς ανταποκρίθηκαν στους στόχους που τους είχαν τεθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απαριθμώντας κατηγορίες ή φορείς από τους οποίους θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι αριθμοί της κινητικότητας, χωρίς να έχουν μπει επί της ουσίας στη διαδικασία αναδιοργάνωσης των κεντρικών υπηρεσιών ή ενδεχομένως φορέων που εποπτεύουν.

Οι λίστες αφορούν το δεύτερο κύμα κινητικότητας του Σεπτεμβρίου όπου θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 8.100 υπάλληλοι. Οι στόχοι που έχουν τεθεί ανά υπουργείο αφορούν συνολικά 9.978 διαθεσιμότητες από όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν -δηλαδή περίπου 1.800 περισσότερες από τον στόχο- προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει τεθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν εξειδικευθεί οι θέσεις, κλάδοι ή διευθύνσεις που καταργούνται σε κάθε υπουργείο και, στη συνέχεια, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουν πλέον προσωποποιηθεί οι χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Τα βασικά υπουργεία

Τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Παιδείας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του νέου κύματος της διαθεσιμότητας, καθώς συμμετέχουν συνολικά με 6.000 υπαλλήλους. Σε 750 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι οποίοι θα ενταχθούν στο μέτρο της κινητικότητας, εκ των οποίων 450 θα προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, στην οποία σήμερα υπηρετούν περίπου 1.900 άτομα, και οι 300 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπου σήμερα εργάζονται περίπου 2.800 άτομα. Δεν θα είναι, όμως, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αλλά εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι μετατάχθηκαν εκεί αφού πρώτα έλαβαν την αποζημίωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις αυτές δεν θα βασιστούν στη βαθμίδα εκπαίδευσης ή την ειδικότητα, αλλά θα αφορούν μετάθεση αρμοδιοτήτων με βάση την αξιολόγηση δομών και την αναδιάταξη του Δημοσίου. Για παράδειγμα, στη Γραμματεία Δημοσίων Εργων εξετάζεται η μεταφορά αντικειμένων εργασίας που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές, σεισμούς ή πλημμύρες στις Περιφέρειες με το σύνολο του εργατικού δυναμικού που υπηρετεί σ’ αυτές (από διοικητικούς έως τεχνικούς και κάθε άλλη ειδικότητα).

Στην περίπτωση της ΥΠΑ, όπως φαίνεται, την πόρτα της εξόδου θα δουν πρώτοι οι προερχόμενοι από την Ολυμπιακή, οι οποίοι είχαν μεταταχθεί εκεί και σήμερα ανέρχονται σε 300 άτομα (πιλότοι και τεχνικοί αεροσκαφών).

Από ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ θα προέρχονται -σύμφωνα με πληροφορίες- οι 600 εργαζόμενοι που θα συνεισφέρει το υπουργείο Εργασίας στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ένας μικρός αριθμός αναμένεται να δει τον δρόμο της… εξόδου από την κεντρική υπηρεσία. Σε πρώτη φάση στη διαδικασία κινητικότητα – διαθεσιμότητα – απολύσεις στο υπουργείο Εργασίας υπάγονται 600 άτομα. Η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο μετά την αξιολόγηση των δομών του υπουργείου και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει.

Στο υπ. Αμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 εργαζόμενοι από το πολιτικό προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα προέρχεται από μετατασσόμενους από την πρώην Ολυμπιακή. Στα υπόλοιπα υπουργεία, οι ειδικότητες των εργαζομένων που θα ενταχθούν σε κινητικότητα τον Σεπτέμβριο αφορούν καθαρίστριες, φύλακες και οδηγούς, ενώ κυριαρχούν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου χαμηλών προσόντων που ανήκουν στον κλάδο γενικών καθηκόντων.

Απίστευτες περιπτώσεις επίορκων προέκυψαν από το σαφάρι σε όλο το δημόσιο

Πλαστά δικαιολογητικά, φάμπρικα πλαστών απολυτηρίων με μέσο όρο βαθμολογίας 20, αδικαιολόγητες τραπεζικές καταθέσεις και λιμνάζουσες υποθέσεις για παράβαση καθήκοντος στα πειθαρχικά συμβούλια συναντούν καθημερινά πλέον οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) μετά την αυστηρή εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» και τα οποία πριν από λίγους μήνες θα περνούσαν λάθρα εξαιτίας της αδράνειας των υπευθύνων: Δικαστική υπάλληλος βρέθηκε με αδικαιολόγητες καταθέσεις περίπου 8.000.000 ευρώ, έπειτα από έλεγχο της περιουσιακής της κατάστασης, και επιπλέον διαπιστώθηκε η συμμετοχή της στη διοίκηση εταιρίας! Αρχικώς της επεβλήθη πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών και στη συνέχεια απολύθηκε.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας με απόφασή του (Απρίλιος 2013) επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης σε υπάλληλο δήμου ο οποίος εκτελούσε χρέη ταμία επειδή κρίθηκε ένοχος του πειθαρχικού παραπτώματος της παράβασης καθήκοντος κατά τη διάταξη του άρθρου 256 ΠΚ (απιστία περί την υπηρεσία). Ειδικότερα, ο ανωτέρω υπάλληλος εκτελώντας χρέη ταμία σε τέσσερα ΝΠΔΔ του δήμου προέβη σε άτακτη ταμειακή διαχείριση, πληρώνοντας δαπάνες για μεγάλα ποσά χωρίς τα απαιτούμενα εντάλματα, παραστατικά και δικαιολογητικά, αλλά μόνο με πρόχειρες αποδείξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ταμειακό έλλειμμα ύψους 964.798,98 ευρώ στα παραπάνω νομικά.

Στα πειθαρχικά συμβούλια έχουν παραπεμφθεί επίσης αρκετές υποθέσεις που αφορούν παράνομη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας ασφαλισμένων οι οποίοι έλαβαν παράνομα παροχές ασθενείας, καθώς και παράνομη χορήγηση παροχών ασθενείας, αναιτιολόγητες αναλήψεις από τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας υπαλλήλων, παθητική δωροδοκία και εκβίαση. Μέσα σε όλα αυτά είναι αξιοσημείωτο ότι ο έλεγχος εντόπισε την περίπτωση μιας εκπαιδευτικού η οποία δεν εμφανίστηκε να αναλάβει υπηρεσία στο σχολείο που είχε τοποθετηθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έπειτα από αδικαιολόγητη απουσία που υπερέβαινε τις 22 εργάσιμες μέρες παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο και απολύθηκε!

Με απόφαση (Απρίλιος 2013) του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας του υπουργείου Παιδείας επιβλήθηκε ομόφωνα η ποινή της οριστικής παύσης σε εκπαιδευτικό η οποία υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων της. Ειδικότερα, η ανωτέρω δεν εμφανίστηκε στις 3/9/2012, ημερομηνία έναρξης του διδακτικού έτους 2012-2013, προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία στο σχολείο της, και έκτοτε απουσίαζε συνεχώς και αδικαιολόγητα από την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων της έως και την 30-11-2012, ήτοι για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 22 εργάσιμες ημέρες.

Αλλη μια σοβαρή υπόθεση διαφθοράς αφορά το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Τον Ιανουάριο του 2012 τo A’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με απόφασή του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης σε υπάλληλο ο οποίος παρέβη το υπαλληλικό καθήκον επειδή υπεξαίρεσε από την υπηρεσία το ποσόν των 147.000 ευρώ.

Ακόμη, το Πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής επέβαλε (Ιούλιος 2012) την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης σε εκπαιδευτικό του κλάδου δασκάλων επειδή υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα