Eνα ποδήλατο για μια κιθάρα. Eνα αυτοκίνητο για ένα μηχανάκι. Eνα σπίτι στην Αθήνα για ένα εξοχικό σε νησί. Ακόμα και μια καφετιέρα για ένα χτένισμα, το βάψιμο του σπιτιού για μια ελαφρώς μεταχειρισμένη ξυλόσομπα, ή τέσσερα ελαστικά αυτοκινήτου για μια διακοσμητική μελέτη!
Εκατοντάδες τέτοιες ανταλλαγές λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο… παράλληλο «οικονομικό» σύμπαν της tradeNow, της πρώτης διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων. Αυτό που ήδη συμβαίνει (τοπικά) σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου συχνά οι κάτοικοι δεν βγάζουν το πορτοφόλι από την τσέπη, αλλά ανταλλάσσουν γνώσεις και ικανότητες, λειτουργεί εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες πανελλαδικά, μέσω ίντερνετ.
Δημιούργημα μιας παρέας 35άρηδων, το www.tradenow.gr έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, καθώς ψηφίστηκε ως το έκτο καλύτερο startup ανάμεσα σε 850 στο πρόσφατο Webit Congress της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, η ΜΚΟ Mind the Bridge, με έδρα τη Silicon Valley, προσκάλεσε την ομάδα του tradeNow στο Σαν Φρανσίσκο με σκοπό να βοηθήσει στην ανάπτυξή του και εκτός Ελλάδας.
Ετσι άρχισαν όλα
Ομως τι ακριβώς είναι το tradeNow και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του; Οι… δαιμόνιοι δημιουργοί του δίνουν τις απαντήσεις στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Ολα ξεκίνησαν με μία ανταλλαγή! Πριν από περίπου δύο χρόνια αποφάσισα να αλλάξω το συμβατικό τζάκι του σπιτιού μου με ένα ενεργειακό. Ο τζακάς μού το εγκατέστησε φθηνότερα γιατί πήρε το συμβατικό τζάκι σε ανταλλαγή. Το κέρδος ήταν άμεσο και για τους δύο. Εκείνος χρησιμοποίησε τα υλικά που πήρε κάπου αλλού και εγώ έβαλα ενεργειακό τζάκι σε πολύ καλύτερη τιμή» περιγράφει ο Γιώργος Καραμανόγλου, διευθυντής λειτουργιών του tradeNow.
Ο ίδιος μετέφερε την εμπειρία του στον συνεργάτη και φίλο του Γιάννη Δεληγιάννη, γενικό διευθυντή του tradeNow: «Δεν χάσαμε καθόλου χρόνο, το μελετήσαμε σε βάθος, είδαμε την ανάπτυξη που έχει ο αντιπραγματισμός στην Αμερική και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας!». Η πλατφόρμα άνοιξε στις 13 Φεβρουαρίου και μετράει περίπου 13.000 μέλη.
Με βασικό άξονα την πανάρχαια πρακτική της ανταλλακτικής οικονομίας, το tradeNow παραμένει πρωτοποριακό. «Η ανταλλακτική οικονομία αποτελεί το αρχαιότερο και το πιο απλό μέσο επιχειρείν και την πρώτη μορφή οικονομικής συνδιαλλαγής. Με την εφεύρεση του χρήματος η ανταλλακτική οικονομία αντικαταστάθηκε. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει και πάντα αναβίωνε σε περιόδους ύφεσης. Στην εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ανταλλακτική οικονομία μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες του αντιπραγματισμού και να αποτελέσει μια νέα “συμπληρωματική” οικονομία» λέει ο κ. Δεληγιάννης.
Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι απλή. Ο χρήστης δεν έχει παρά να ακολουθήσει τέσσερα απλά βήματα προκειμένου να ανταλλάξει ή να αποκτήσει ότι επιθυμεί: Ανάρτηση, αντιστοίχιση, ανταλλαγή και αξιολόγηση, χρησιμοποιώντας trade points (εναλλακτικό νόμισμα για την κάλυψη τυχόν διαφορών στις αξίες των ανταλλασσόμενων ειδών, που ισούται με ένα ευρώ). Ουσιαστικά καθένας, αφού δημιουργήσει έναν λογαριασμό, βάζει τα «έχω» του (ό,τι επιθυμεί να ανταλλάξει) και τα «θέλω» του (ό,τι επιθυμεί να αποκτήσει) στο tradenow.gr. Η ίδια η πλατφόρμα θα τα αντιστοιχίσει με τα «έχω» και τα «θέλω» άλλων μελών αυτόματα και θα προτείνει στον χρήστη τις πιο συμφέρουσες λύσεις! Οταν βρει αυτό που χρειάζεται, ξεκινάει ένα παζάρι αξίας και ειδών. Μόλις συμφωνήσουν, τα δύο μέρη παίρνουν το κουπόνι επιβεβαίωσης της ανταλλαγής, με το οποίο μπορούν να ολοκληρώσουν την φυσική ανταλλαγή. Τέλος, οι δύο χρήστες καλούνται να αξιολογήσουν την ανταλλαγή, βοηθώντας έτσι τη δημιουργία μιας αξιόπιστης κοινωνίας traders. Οπως σχολιάζει ο κ. Δεληγιάννης, «είναι σαν ένα νέο διασκεδαστικό και καινοτόμο μέσο κοινωνικο-εμπορικής δικτύωσης, που φέρνει κοντά ιδιώτες, ελευθέρους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με στόχο την ανταλλαγή προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων».
Το μέλλον του
Οσο για το εάν και κατά πόσο η οικονομική κρίση βοήθησε στην ανάπτυξη και την επιτυχία του tradeNow, η ομάδα του συμφωνεί ότι «σίγουρα είναι ένας βασικός παράγοντας, καθώς μέσω της ανταλλαγής μπορεί κανείς να αποκτήσει ό,τι χρειάζεται χωρίς να χρησιμοποιήσει ρευστό». Ο κ. Δεληγιάννης επισημαίνει πάντως ότι «το εγχείρημα θα έχει πραγματικά πετύχει όταν η ανταλλαγή θα γίνει μέρος της καταναλωτικής συνήθειάς μας και όταν οι επιχειρήσεις εντάξουν τον αντιπραγματισμό στην εμπορική πολιτική τους ως εργαλείο ανάπτυξης και μείωσης κόστους. Αλλωστε, η ανταλλακτική οικονομία συνεισφέρει και στην κλασική οικονομία μιας χώρας πολλαπλά. Βοηθάει στη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, οπότε και στην κίνηση της ίδιας της αγοράς».
Οι φιλανθρωπίες, το προφίλ των χρηστών και το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο
Εκτός από τις συμφέρουσες για ιδιώτες, επαγγελματίες και εταιρίες ανταλλαγές, το tradeNow προσφέρει το 10% των συνολικών κερδών του κάθε μήνα για κοινωφελείς σκοπούς στην Κλίμακα, στον Αρκτούρο, στη Φλόγα, στο Μαζί για το Παιδί και το Παιδικό Μουσείο της Πλάκας, με τα οποία καλύπτονται ανάγκες σε τρόφιμα, προϊόντα και υπηρεσίες.
«Στην ανταλλακτική οικονομία όλοι μπορούν να πάρουν μέρος. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κομμάτια της κοινωνίας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Οι εταιρικές αξίες μας προστάζουν να ανταποδίδουμε μέρος της επιτυχίας μας σε όσους το έχουν ανάγκη. Εξάλλου οι εταιρίες δεν είναι απρόσωπες. Αποτελούνται από ανθρώπους που ζουν την καθημερινότητα, αισθάνονται και βλέπουν τα προβλήματα και προβληματίζονται και οι ίδιοι» καταλήγει η Μαριάνθη Σταυρίδου, υπεύθυνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του tradeNow.
Από το προφίλ των χρηστών της πλατφόρμας αποδεικνύεται ότι πρόκειται κυρίως για νεαρούς και νομοτελειακά εξοικειωμένους με το διαδίκτυο. Το tradeNow μετράει ήδη περισσότερους από 12.000 ιδιώτες μέλη και περίπου 250 εταιρίες. Η ηλικία των ιδιωτών κυμαίνεται από τα 25 έως τα 55 χρόνια, με το 64% να είναι μεταξύ 25 και 44 ετών, άνδρες και γυναίκες. Η αξία των προϊόντων, των υπηρεσιών και των ακινήτων σε προσφορά και ζήτηση («έχω» και «θέλω») μέσα στη πλατφόρμα εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 70.000.000 ευρώ, ενώ οι έως τώρα ολοκληρωμένες ανταλλαγές αγγίζουν τα 35.000 ευρώ.
«Οι Ελληνες είμαστε γεννημένοι για την ανταλλαγή. Τη γνωρίζουμε καλά ως διαδικασία από την παιδική μας ηλικία. Μήπως δεν ανταλλάζαμε χαρτάκια με ποδοσφαιριστές όταν ήμασταν παιδιά; Δεν ανταλλάζαμε χρωματιστές μπίλιες;» διερωτάται ο Μιχάλης Πιτσικάλης, εμπορικός διευθυντής του tradeNow, και την απάντηση δίνει ο Γιώργος Καραμανόγλου: «Δεν είμαστε συντηρητικοί ως λαός. Θα έλεγα ότι είμαστε μάλλον λίγο πίσω στη χρήση του διαδικτύου σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνδιαλλαγές. Η χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι άρρηκτα δεμένη με τη γνώση και τη χρήση του διαδικτύου. Πάντως έχουμε φροντίσει η πλατφόρμα να είναι εύκολη στη χρήση, ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει χωρίς προβλήματα».
Αγγελος Σκορδάς