Λίγες ώρες μόνο χρειάστηκαν για να ξεθωριάσει η κυβερνητική «κόκκινη γραμμή» για την παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενεστέρων από τους πλειστηριασμούς! Αν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με πρωταγωνιστές τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησαν να παρουσιάσουν την παράταση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς ως ειλημμένη απόφαση, ακόμη κι αν χρειαστεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει ερήμην της τρόικας, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών έσπευσαν να ρίξουν τους τόνους.
«Δεν μιλήσαμε για μονομερή ενέργεια στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίστηκε ότι «δεν πρέπει να πάμε για πόλεμο με την τρόικα, το θέμα θα τεθεί εγκαίρως από την ελληνική πλευρά», σβήνοντας έτσι την «επαναστατική φλόγα».
Να σημειωθεί ότι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει στα τέλη του χρόνου, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο πακέτο ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών κ.λπ.).
Το άδοξο τέλος -πριν καν πάρει συγκεκριμένη μορφή- του σχεδίου για την παράταση της προστασίας των σπιτιών των αδύναμων να βγουν στο σφυρί έρχεται να προστεθεί στην απόρριψη από την τρόικα της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση από 12 (σε ορισμένες περιπτώσεις ισχύουν 24 δόσεις) σε 100 των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι εκπρόσωποι των δανειστών διεμήνυσαν στο υπουργείο Οικονομικών ότι η νέα ρύθμιση σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 48 δόσεις, όσο δηλαδή ήταν για τα παλαιά χρέη.
Το μόνο που φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, που, σημειωτέον, οι δανειστές επιμένουν να ξεκινήσουν χωρίς εξαιρέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2015, είναι η τιμή, η οποία θα «πέσει» στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, προκειμένου να μην κηρύσσονται άγονοι (σήμερα ο πρώτος πλειστηριασμός έχει τιμή εκκίνησης την αντικειμενική αξία).
Ο Δένδιας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα τα «κόκκινα» δάνεια σε χθεσινή συνέντευξή του και επισήμανε την ανάγκη για «μια ολιστική προσέγγιση, που να αφορά το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων», ενώ υπογράμμισε ότι «η βούλησή μας είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αλλωστε, ένα κύμα μαζικών πλειστηριασμών δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κανέναν, καθώς θα συμπαρασύρει σε μεγαλύτερη μείωση τις τιμές στην αγορά ακινήτων». Ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι η τρόικα έστειλε, πριν από λίγες ημέρες, τις πρώτες παρατηρήσεις της σχετικά με την πρόταση του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται οι διαφορές ότι είναι μεγάλες, ενώ αναμένονται και οι τελικές προτάσεις των τραπεζών, προκειμένου να ενσωματωθούν και αυτές στο επικείμενο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση των συνολικών οφειλών των επιχειρήσεων στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.
Fitch: 0,5% ο ρυθμόςανάπτυξης
Η κρίση, που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην παραγωγικότητα, αποτελεί και το σοβαρότερο αναπτυξιακό εμπόδιο της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Ντάγκλας Ρένγουικ, διευθυντή του Τομέα Δυτικής Ευρώπης του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μάλιστα, φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να φτάσει το 0,5%, ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν είναι αρκετός» ώστε να οδηγήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρα μας μέσα στο επόμενο 12μηνο. Γενικά πάντως η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε ένα εύθραυστο και πρώιμο στάδιο, σχολίασε ο Ρένγουικ, αλλά ξεκαθάρισε ότι -για τον ίδιο- πλέον «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι χαμηλός». Τέλος, το στέλεχος του οίκου Fitch, αναφερόμενο στη σχεδιαζόμενη νέα «έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ότι η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο βιώσιμες θα είναι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την πρόσφατη δραματική πτώση τους.