Διά χειρός Γκίκα Χαρδούβελη γράφτηκε η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στο e-mail Βαρουφάκη! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο τέως υπουργός Οικονομικών πέρασε χθες την πόρτα της Συγγρού και συνεργάστηκε με τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.Δ., ώστε να υπάρξει η απάντηση στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η ειρωνεία είναι ότι προεκλογικά η Ν.Δ. αποκήρυσσε το e-mail Χαρδούβελη, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν υπάρχει, ενώ τώρα το χρησιμοποιεί με άνεση για να επιτεθεί στη συμφωνία Βαρουφάκη – Eurogroup.
Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά βασίζεται σε 16 σημεία, με τα οποία κάνει κριτική στην κυβέρνηση συγκρίνοντας το e-mail Χαρδούβελη με το e-mail Βαρουφάκη. Oπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ., με το e-mail Χαρδούβελη η χώρα έβγαινε από την εποχή των Μνημονίων, ενώ η πρόταση Βαρουφάκη «το υιοθετεί και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία, για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο».
Ο κ. Σαμαράς κάνει σκληρή κριτική για το θέμα του ΦΠΑ, την ενοποίηση των Ταμείων, την κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την αξιολόγηση, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα οποία μπαίνουν πλέον στο ψυγείο.
Οπως υποστηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το e-mail Βαρουφάκη έχει και σημεία που δείχνουν στοιχειώδη άγνοια των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέροντας ως παράδειγμα τις δαπάνες του κράτους. Μάλιστα, με ειρωνεία ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι το e-mail Βαρουφάκη υποβλήθηκε «στους θεσμούς» προκειμένου να εγκριθεί. Και στο ίδιο ύφος προσθέτει: «Συναντηθήκαμε τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην… έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!»
Σε απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ο κ. Σαμαράς, κατά την προσφιλή του συνήθεια, έβαλε μπροστά την περίφημη μονταζιέρα, προσπαθώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του! Ας τελειώνουν τα ψέματα. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ποιος διαπραγματεύεται προς όφελος της κοινωνίας».
Βενιζέλος: Τον Ιούλιο έρχεται Μνημόνιο Νο 3
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι έκανε «τούμπα και υπαναχώρηση» και ότι ετοιμάζεται τον Ιούλιο να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου συναντήθηκε με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον συγχαρεί για τη δεκαετή θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η χώρα «γυρίζει πολλά βήματα πίσω» και εξέφρασε τη λύπη του «γιατί, ενώ ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το Μνημόνιο και να μπούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή με πολύ άνετους όρους, μένουμε επί μήνες στο παλιό Μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε για τον Ιούλιο και μετά για το ”μνημόνιο 3”».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «η τρόικα -οι θεσμοί, σύμφωνα με το νέο όνομα- αναγκάζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση να γράψει με τα χέρια της το μνημόνιο» και υποστήριξε ότι όσα αναφέρονται στο έγγραφο «δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, δηλαδή με προεκλογικά ψέματα και ψευδαισθήσεις».
Νίκος Ελευθερόγλου


